A civil szervezetek szerint a G-8 csoport nem akar tárgyalni velük

Számos civil szervezet tiltakozik amiatt, hogy a hét vezető ipari hatalom és Oroszország csúcstalálkozóját (G-8) úgy rendezik meg Okinaván, hogy a találkozó helyszíne szinte megközelíthetetlen erőd. Ugyanakkor a résztvevők előzőleg fennen hirdették, hogy figyelnek a kormányoktól független szervezetek hangjára.

Mori Josiro japán kormányfő a kezdőnapon tett egy gesztust e szervezetekkel szemben: találkozott képviselőikkel, és megígérte nekik, hogy a G-8-csúcs résztvevői nem hagyják figyelmen kívül az ő jelentős törekvéseiket. Ilyen például a súlyosan eladósodott országok adósságai egy részének elengedését, a globalizáció káros hatásainak kivédését, a járványok megfékezését és a környezet védelmét.

A világ 43 legbefolyásosabb civil szervezetének - feministáknak, környezetvédőknek, pacifistáknak, segélyszervezeteknek - a képviselői gyűltek össze pénteken abban a konferenciaközpontban, amelyet a japán kormány kifejezetten e szervezetek számára építtetett a csúcstalálkozó idejére a szigeten. A körülmények miatt jóval kevesebben vannak azonban, mint a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tavaly decemberi seattle-i tanácskozása helyszínén. Biztos, ami biztos, a japán rendőrség óriási erőkkel - 25 ezer fővel - vigyáz a rendre. A szervezetek képviselői elmondták: a költségek miatt nem tudtak nagyobb létszámban jönni. Nagyon drága a repülőút Tokióból Okinavára, és drága a szállás is. Ráadásul a sajtóközpontból a konferenciaközpontot csak egy húszperces gyalogúttal tudják megközelíteni a rekkenő a hőségben.

Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet képviselője elmondta az AFP tudósítójának: az az érzésük, hogy a szervezők kifejezetten távol akarják tartani a civil szervezeteket a sajtótól és a sajtót a csúcsértekezlettől. Mint mondta, mindazonáltal azzal a mondanivalóval érkezett a szervezete nevében, hogy a gazdag országok ne csak arról döntsenek, amiről már korábban beszéltek is, hogy további pénzösszegeket szánnak a járványos betegségek megelőzésére, gyógyítására, hanem tegyék lehetővé az oltószerek és a gyógyszerek könnyebb beszerzését.

Egy másik civil szervezet egyik japán képviselője szerint szép gesztus, hogy nekik külön konferenciaközpontot hoztak létre, de a szervezés mégis nagyon bürokratikus.

Közben a tanácskozás helyszínét biztosító rendőrök őrizetbe vettek négy embert, aki a csúcson részt vevő országok fakitermelési politikája ellen akart tiltakozni és egy üzenetet átadni, és ebből a célból behatoltak a zárt területre. Egy izraeli nő, illetve egy amerikai, egy japán és egy orosz férfi egy nyolc farönkből ácsolt tutajon érkezett a tengeren, és éppen partra akart szállni, amikor elkapták őket.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet - amelynek Rainbow Warrior nevű zászlóshajója a sziget közelében tartózkodik - közölte, hogy követelik Japántól a négy ember szabadon bocsátását. Martin Kaiser, a Greenpeace képviselője sajtóértekezletén elmondta: a négy aktivista a szervezet üzenetét akarta elvinni a csúcson részt vevő államférfiaknak. A szervezet szerint a gazdag országok törvénytelen módon és a környezetet rombolva kivágják, illetve engedik kivágni az őshonos erdőket.

(MTI)

Ajánló:

A találkozó hivatalos honlapja. (angolul)