Antik görög komédia szerint politizál Nelson Mandela

A burundi béke megteremtésén munkálkodó Nelson Mandela volt dél-afrikai államfő olyan taktikát javasol az ellenségeskedők megállapodásának kikényszerítésére, amely inkább a görög komédiaköltészetből ismert, mint a modern diplomáciából. Az egykori elnök arra kért 50 burundi asszonyt, hogy a béke megkötéséig ne főzzenek és ne mossanak férjükre.

Mandela a béketárgyalások helyszínén, a tanzániai Arushában burundi nők ötvenfős küldöttségét fogadta csütörtökön. A küldöttségben a béketárgyalásokon részt vevő mind a 19 párt képviselője ott volt. A korábbi dél-afrikai elnök közvetítésüket kérve azt tanácsolta a burundi férjes asszonyoknak, hogy mindaddig tagadják meg mindenféle szolgálataikat férjüktől, amíg alá nem írják a békemegállapodást. Mandela hónapok óta dolgozik az egyezség megszületésén, és augusztus 28-át tűzte ki az aláírás napjául.

"Mondják azt férjüknek: ha a kitűzött időpontban nem írják alá a megállapodást, Önök nem szólnak hozzájuk, nem mosnak rájuk, és főzzenek maguknak" - javasolta Mandela az asszonyoknak.

Arisztophanész antik görög komédiaköltő Lüszisztraté című darabjában a nők, athéniak és spártaiak egyaránt, Lüszisztraté vezetésével összefognak: nem engedik magukhoz férjüket, amíg azok békét nem kötnek.

(MTI)

Ajánló:

Lüszisztraté atyjáról.