A zambiai képviselőket megfegyelmezik

A zambiai parlament hadat üzent a mobiltelefonáló képviselőknek. Az új szabály szerint ha egy telefon megszólal a parlamenti ülés alatt, azt elkobozzák tulajdonosától.

Vernon Mwaanga, a zambiai parlament egy magas rangú hivatalnoka a BBC-nek elmondta: eddig 11 mobiltelefont vettek el a renitens képviselőktől, mind a tizenegyet azért, mert megcsörrent az ülés alatt. "Elkoboztuk őket, hogy fegyelemre neveljük a képviselőket és minisztereket. A parlament komoly hely" - jelentette ki Mwaanga.

Syacheye Madyenkuku sportminiszter.
Ő sem telefonálhat
A képviselők egy részét idegesítették a folyton megcsörrenő mobiltelefonok. Ezért született az a házszabály, amely előírja, hogy a parlament tagjai hagyják a portán telefonjaikat. A jelek szerint azonban egyes képviselők nem hajlandók alávetni magukat a többség akaratának.

"A miniszterek és helyetteseik a legnagyobb bűnösök. Az egyszerű képviselők inkább betartják a szabályokat" - mondta Mwaanga, amikor a BBC megkérte, hogy nevezze meg az elkövetőket.

Az elkobozott telefonokat maximum egy évig tartják maguknál a fegyelemre vigyázó tisztviselők. Mwaange szerint így "megfelelő kényelmetlenséget lehet okozni a képviselőknek, hogy a következő telefont ne hozzák be az ülésterembe".

A zambiai képviselőket szemmel láthatóan elbűvölték a kommunikáció csodái. Többségük arra használja a parlamentet, hogy mutogassa divatos készülékét. De Mwaanga azt mondja, hogy a háború folytatódni fog a fegyelem érdekében.

A zambiai parlamentnek 157 tagja van.

Ajánló:

(angolul)