Az USA titkos szerb-albán tárgyalást kezdeményezett Macedóniában

A Vest című macedón lap szerint az Egyesült Államokban a hét végén kezdődő koszovói szerb-albán megbeszélések előkészítése gyanánt, titkos tárgyalásokra került sor a szembenálló felek között csütörtökön Szkopjéban. A két küldöttség azóta megérkezett az Egyesült Államokba, ahol az amerikai Békeintézet szervezésében és az amerikai külügyminisztérium védnöksége mellett a hét végén kezd eszmecserét Washington közelében.

A Belgrádban is ismertetett beszámoló szerint a koszovói szerb és albán küldöttség a szkopjei amerikai nagykövetség kérésére tartotta a titkos munkatalálkozót. A Vest fényképeket is közölt a közel egyórás csütörtöki megbeszélésről, amelynek tartalmáról a résztvevők - a szkopjei amerikai nagykövetség ajánlására - nem közöltek részleteket.

A fotók egyikén Hashim Thaqi szakadár koszovói albán vezető látható a macedón kormánykoalícióhoz tartozó Albánok Demokratikus Pártjának vezetőivel. Az újság - a koszovói albán politikai színtér két fő riválisára utalva - megemlítette, hogy Ibrahim Rugova mérsékelt koszovói albán vezető még csak nem is üdvözölte Thaqit és macedóniai albán beszélgetőpartnereit, amikor elhaladt a csoport mellett.

Az egyesült államokbeli tárgyalások témakörei nem ismertek. Pristinában előzőleg úgy értékelték az eseményt, mint a kudarcba fulladt tavalyi franciaországi Koszovó-tárgyalások utáni első olyan komoly kísérletet, amellyel -albán remények szerint - újra felvethetnék az átmeneti ENSZ-igazgatás alatt álló szerbiai tartomány státusának kérdését.

Az albán küldöttségben lényegében minden vezető koszovói albán politikai erő helyett kapott, míg a szerb delegációba elsősorban az Artemije ortodox püspök vezette - kis koszovói szerb közösségekre támaszkodó - Koszovói Szerb Nemzeti Tanács (KSNV) tagjait vonták be. A legnagyobb, Kosovska Mitrovica környéki szerb közösség fő vezetői hiányoznak a szerb küldöttségből.

Bár a KSNV képviselői jelezték, hogy Koszovó státusáról nem hajlandóak tárgyalni, a szerb küldöttség részvétele vitát váltott ki a megosztott koszovói szerb politikai színtéren. A belgrádi vezetés szintén bírálta a kezdeményezést.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(1999. július 7.)