Tervek szerint csak feddhetetlen előéletű személy tarthatna veszélyes ebet Bécsben

A bécsi városházán "kutyacsúcsot" tartottak, miután az utóbbi időben Ausztriában is elszaporodtak az úgynevezett harci kutyákkal kapcsolatos balesetek. A tanácskozás résztvevői összeállítanak egy listát azokról a kutyafajtákról, amelyeknek tartása tilos lesz Bécsben. Emellett kutyajogosítvány bevezetését is tervezik, e szerint veszélyesnek minősített kutyát csak feddhetetlen előélettel lehetne tartani.

A megbeszélésen a környezetvédelmi kérdésekben illetékes tanácsos meghívására állatorvosok, állatvédők, kutyabarátok, rendőrök és az önkormányzatban képviselt öt párt képviselői vettek részt. A szakértők egyetértettek abban, hogy összeállítják azoknak a fajtáknak a listáját, amelyeknek tartását Bécsben meg fogják tiltani: a veszélyes kutyák körébe a magasság, a súly és a harapás erőssége alapján kerülnek majd be a fajták.

Ugyancsak egyetértés volt abban, hogy bevezetik a "kutyajogsit", azaz a veszélyesnek minősített fajtát tartani szándékozó személyeknek afféle erkölcsi bizonyítványt kell majd beszerezniük, s amennyiben nem megbízhatónak vagy erőszakra hajlamosnak minősülnek, netán büntetett előéletűek, nem tarthatnak ilyen ebet.

A jelek szerint a kisebb kutyák életében is változások várhatók Bécsben attól az időponttól kezdve, amikor a parlament dönt az ebhelyzet kérdéseiben. Bécsben ugyanis minden ebnek a bőre alá ültetett csip lesz a személyazonosságija. Ezenkívül a fővárosi rendőrök mostantól nem fordítják el a fejüket, hanem büntetést szabnak ki, ha azt látják, hogy egy kutya a vagylagos alapon előírt póráz, illetve szájkosár nélkül sétál, netán közterületen végzi szükségét. (A parlamentben egyébként azt is mérlegelik majd, hogy különösen a veszélyesnek minősülő kutyák tartásához a gazdiknak tanfolyamot kelljen elvégezniük.)

Csütörtökön egyébként Bécsben egy doberman megtámadott egy számára ismerős hölgyet, és kétszer az arcába harapott. Néhány napja pedig egy staffordshire terrier fordult gazdája ellen, aki a pórázzal el akarta rántani egy szabadon sétáló kis kutyától. Az első hírek szerint a gazda megfojtotta kutyáját, ám az illető később elmondta: elesett, majd ráhemperedett az ebre, hogy megfékezze, és testsúlyával a legkevésbé sem szándékosan ölte meg "legjobb barátját".

(MTI)

Ajánló:

A Kutya Szövetség magazinjából.

Korábban:

(2000.06.28.)