Zimbabwei otthonában holtan találtak hétfőn egy fehér farmert, aki feltehetőleg rablótámadás áldozata lett: az idős férfit támadói agyonverték. A fehér árutermelő birtokosokat tömörítő CFU farmerszövetség egyik szóvivője szerint a tragédia vasárnap történt, és nincs összefüggésben az eddigi farmergyilkosságokkal.

A CFU szerint a hatvanas éveiben járó Willem Botha halála nincs közvetlen összefüggésben az elmúlt hónapok belpolitikai válságával. A farmer a jelek szerint "csak" köztörvényes bűncselekmény áldozata lett.

A közelmúltban a dél-afrikai országban legkevesebb harmincegy ember - köztük öt farmer - vesztette életét a háborús veteránok erőszakos földfoglalásai közben, amelyeket megfigyelők szerint maga Robert Mugabe zimbabwei elnök ösztönzött.

Február óta mintegy 1200 farmot foglaltak el az egykori függetlenségi harcosok, s ebből 753-at ma is megszállva tartanak. Mugabe zimbabwei elnök támogatja a földfoglalásokat, és nem hajlandó érvényt szerezni a legfelsőbb bíróság döntésének, amely a fekete veteránok távozását rendelte el.

Mugabe elnök szerint kormányzatának a különleges elnöki jogosítványok alapján az a szándéka, hogy a fehérek kezében lévő farmok felét kisajátítsa. Mintegy négyezer fehér farmer kezében van az ország legjobb földjeinek hetven százaléka.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000. július 15.)