Az izraeli katonai rádió értesülése szerint Ehud Barak miniszterelnök kész kiüríttetni az összes zsidó telepet a Gázai övezetben, ha a Camp Davidben folyó közel-keleti csúcstalálkozón megállapodásra jutnak a felek. Eldád Janiv, az izraeli miniszterelnök tanácsadója nem volt hajlandó kommentálni a rádióhírt.

A katonai rádió az izraeli tárgyalóküldöttség egyik tagjára hivatkozva közölte értesülését. Barak álláspontját azzal indokolta, hogy a Gázai övezet már most is a világ legsűrűbben lakott térségei közé tartozik.

Az izraeli tárgyalóküldöttség "környezetéből" származó információk szerint az éjszaka az esetleges megállapodás tervezetének kidolgozásával foglalkoztak a felek. A tárgyalások tényleges állásáról a hírzárlat miatt hivatalos tájékoztatást nem adnak.

Az izraeli sajtó úgy tudja, jelenleg egy amerikai kompromisszumos javaslat hever az asztalon, amely Kelet-Jeruzsálem peremvidékén palesztin ellenőrzést irányoz elő. Cserébe Izrael ciszjordániai zsidó telepeket kebelezhetne be. A jeruzsálemi óváros iszlám szent helyei felett a palesztinok jelképes szuverenitással bírnának - felvonhatnák lobogójukat az al-Aksza mecset és a Szikladóm fölé.

(MTI)

Korábban:

(2000.07.24.)