Bill Clinton amerikai elnök kedd délután arra a megállapításra jutott, hogy a felek nem képesek megegyezni a Camp Davidben zajló izraeli-palesztin béketárgyalásokon. Ezért az amerikai elnök berekesztette a tizenöt napja zajló tárgyalásokat és visszatért a Fehér Házba.

Az izraeli és a palesztin küldöttség nem tudott megegyezni Jeruzsálem jövőjéről. Mindkét fél a másik számára elfogadhatatlan feltételeket szabott. Jeruzsálem óvárosának emlékhelyeit mindketten meguknak követelték.

A tárgyalás helyszínéről a palesztin és az izraeli delegáció is ingerülten távozott: mindketten a másik felet vádolták a tárgyalások sikertelenségével - írta a CNN.

Az amerikaiak hiába dolgoztak ki több kompromisszumos javaslatot, mégsem egyeztek meg a felek. Az utolsó amerikai ajánlat szerint Kelet-Jeruzsálem peremvidékét a palesztinok kapnák meg. Cserébe Izrael ciszjordániai zsidó telepeket kebelezhetne be.

A jeruzsálemi óváros iszlám szent helyei felett a palesztinok jelképes szuverenitással bírnának - felvonhatnák lobogójukat az al-Aksza mecset és a Szikladóm fölé. Ezt a javaslatot végül nem fogadák el a felek, így Clinton véget vetett a Camp David-i megbeszéléseknek.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár csalódását hangoztatta a Camp David-i izraeli-palesztin tárgyalások kudarca miatt, de felszólította a két felet, hogy folytassák erőfeszítéseiket a békéért.

A főtitkár elismeréssel adózott a felek erőfeszítéseinek, s külön kiemelte Bill Clinton amerikai elnök és Madeleine Albright külügyminiszter próbálkozását az izraeli és a palesztin álláspontok közös nevezőre hozására.

Ahmed Jaszin sejk, a békemegállapodást erőteljesen ellenző Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamász) szellemi vezetője kedden Gázában azt hangoztatta, hogy nincs meglepve a Camp David-i fiaskón, és harcra szólította fel a palesztinokat elfoglalt területeik visszaszerzéséért.

A Hamász egy másik magas rangú vezetője, Abdelaziz Rantiszi arra szólította fel Jasszer Arafat palesztin elnököt, hogy ismerje be az egész békefolyamat kudarcát és hiábavalóságát, s térjen vissza a fegyveres harchoz, kezdjen dzsihádot, szent háborút Izrael ellen.

Marokkó - amely otthont ad az Iszlám Konferencia Szervezete által létrehozott El-Kudsz Bizottságnak (Jeruzsálem Bizottság) - arra biztatja a két tárgyalófelet, hogy folytassák tárgyalásaikat egy igazságos és átfogó a közel-keleti békéért - mondta a Reutersnak a rabati kormány szóvivője.

Az Európai Unió soros francia elnöksége arra szólította fel az izraelieket és a palesztinokat, hogy küzdjék le a béke útjában álló akadályokat, hiszen - mint mondta - álláspontok, amelyek nemrég még összebékíthetetleneknek tűntek, a felek felelősségérzetének köszönhetően megváltoztak.

(MTI)