Ideiglenesen bezárták New York egyik nevezetességét, a Central Parkot. A területen ugyanis olyan szúnyogot találtak, mely a halálos nyugat-nílusi vírust hordozza magával. A vírus, amelyet a szúnyogok mellett a madarak is terjeszthetik, már tavaly is szedett áldozatokat, akkor kilencen haltak meg.

Rudolf Giuliani New York polgármestere nyugalomra intette a városlakókat a nyugat-nílusi vírus megjelenése miatt, azonban a város szívében található park bezárása elkerülhetetlenül gondot okozott. A bezárás miatt elmaradt például egy 40 ezer nézőt vonzó szabadtéri rendezvény. A parkban eközben kiterjedt rovarirtás folyik. A város további területét is irtószerrel fogják bepermetezni, azonban kérdéses, hogy mindez elegendő lesz-e a védekezéshez.

A vírus, mely agyvelőgyulladást okozhat, tavaly került az Egyesült Államokba és akkor már szedett is áldozatot, kilencen meghaltak és hatalmas pánikot okozott a városban. A betegséget nem csak a szúnyogok, hanem a madarak is hordozhatják.

Nem csak New Yorkban, de más városokban, így Connecticutban és New Jerseyben is találkoztak már a vírussal. Az utóbbi két településen számos madár hullott már el a vírustól.

A tavalyi fertőzés után, és már az idén is több száz személyt vizsgáltak meg, de egyelőre senkit sem fertőzött meg a vírus. A városlakók eközben úgy érzik, mintha ostromállapot lenne. Az embereknek ugyanis azt tanácsolják, hogy használjanak rovarriasztó szereket mielőtt az utcára mennének. Egy New York-i szerint nem lehet szabadon a kertben lenni, nem érdemes sétálni és hosszú nadrágot kell viselni.

A városban nő az aggodalom, ugyanis kérdéses, hogy a jelenlegi rovarirtás mennyire lesz hatékony az ősszel, amikor a madarak vándorlása megkezdődik.

Ajánló:

Tegyen Ön is egy túrát a parkban! (angolul)

Korábban:

(1999.09.10.)