"Catherine harminc év körüli, karcsú, mutatós nő volt, rövidre vágott, sűrű, vörös hajjal és tejfehérre púderezett arccal. A szemöldökét kitépte, s utána annál kihívóbban újrafestette. (...) Amikor megmozdult, minden lépését állandó csörgés kísérte, mert mindkét karján számtalan fajansz karperecet hordott." - (F.S. Fitzgerald: A nagy Gatsby, fordította: Máthé Elek)

A század talán legviharosabb évei a húszas évek voltak. A világháborúval a hátuk mögött az emberek azt érezték, hogy szinte elsodorják őket a változások. Néhányan örültek ennek, mások utálták, de a 20. század igazából ekkor kezdődött el.

Divatba jöttek a koraérett, hanyagul divatos fiatal lányok, akik rövidre vágatták hajukat és szoknyájukat, és mesés cipőket hordtak.

Díszes papucs
A húszas éveket a szesztilalom, a jazz térhódítása és a tömegsajtó kialakulása jellemzte. A fiatalság divatba jött, hiszen nagyon sok fiatal halt meg a háborúban. A tizenévesek ennek következtében olyan szabadságot élveztek, mint korábban még soha. Ez volt a híres jazz-korszak. A legnagyobb sztárok Rudolf Valentino és Josephine Baker voltak. 1929-ben pedig összeomlott a New York-i tőzsde, s ezzel kezdetét vette a gazdasági válság.

Az amerikai nők bátrabbak lettek, mint addig. A dohányzást jó mókának tartották, illegális szeszbárokba jártak, festették magukat, káromkodtak, s minden lehetséges módon borsot törtek a konzervatívok orra alá.

A szoknyákat addig elképzelhetetlenül rövidre szabták, s a nők egyre bátrabban mutogatták térdüket. Sok fiatal lány - saját idősebb rokonait is megdöbbentve - letűrte harisnyáját és rúzst kent a térdére. A lányok így érték el a "csintalan iskoláslány"- külsőt.

Egypántos bőrcipő
A tömegtermelés és az olcsó szintetikus anyagok mindenki számára elérhetővé tették a gyönyörű ruhákat és cipőket. A láb került a divat érdeklődésének középpontjába. A cipődivatot befolyásolták a különböző táncőrületek. A charlestonhoz például megerősített, lapos sarkú, zárt orrú lábbelire volt szükség. A legtöbben egypántos, hegyes orrú, magas sarkú cipőt hordtak, amit kicsi, rejtett kapoccsal kellett felvenni. Divatba jött a keresztpánt és a t-pánt.
Hegyes orr, egy pánt,
díszek

Az egzotikus dolgok iránti érdeklődést tovább fokozta, hogy 1922-ben felfedezték Tutankhamon egyiptomi fáraó sírját. Egyiptomi és amerikai indián motívumok bukkantak fel a bútoroktól a ruhákig mindenütt. A cipőkre is ezek voltak a jellemzőek.

Világos anyagok és csillogóra festett bőr segítségével előállították a világ legkülönlegesebb cipőit. Mesés hárem-papucsokat hordott, aki tehette. Luxusanyagok - például brokát, szatén, selyem és bársony - bukkantak fel a cipő-alapanyagok között. Ezeket gyakran még tovább díszítették hímzéssel vagy gyöngyökkel. A sarok gyakran maga is műalkotás volt. Sokszor készült bakelitből, bőrből, sőt porcelánból, s ezt még csipkével, jáspiskővel, strasszal vagy más csillogó dologgal díszítették.

A húszas évek végétől kezdve hordtak a férfiak többféle bőrből készült cipőt, ami tökéletesen nézett ki térdnadrággal. A nőknek az évtized végén az Art deco elterjedése szolidabb színeket és geometrikus formákat hozott. Coco Channel eleganciája szintén ebből a korszakból származik, bár hatása csak jóval később volt érezhető.

Az emberek odavoltak a következő dolgokért:
cigaretta, rövid haj, jazzklubok, néma-, majd hangosfilmek, gramofon, charleston, rádió, keresztrejtvény

Ajánló:

(angolul)