Csecsenföldön betiltották az iszlám egyik ágát, a vahabizmust. A csecsen közigazgatás vezetője azért döntött a vahabita mecsetek bezárása mellett, mert a még mindig harcban álló csecsen gerillák többsége ennek a vallási irányzatnak a híve. Eközben további harcokról érkezett hír az észak-kaukázusi köztársaságból.

Ahmed-Hadzsi Kadirov mufti, a csecsen közigazgatás ideiglenes vezetőjének rendelete alapján kedden bezárták az iszlám vahabita ágának mecseteit Csecsenföldön. Ezentúl tilos a vahabita tanok hirdetése és oktatása. A mufti rendeletét mind az ideiglenes adminisztráció, mind az iszlám vezetők jóváhagyták Csecsenföldön.

A vahabizmust a XVII. században alapította egy Al-Vahab nevű ember, aki a legszigorúbb iszlám irányzat, a Hanbali iskola követője volt. A vahabizmus megalapításával Al-Vahab vissza akarta állítani az iszlám eredeti tisztaságát. A vahabizmus hívei szigorúan a Korán tanításai szerint élnek, törvényként egyedül a tradicionális iszlám jogot, a szarijját fogadják el. Ma a vahabita irányzat Szaúd-Arábia hivatalos vallása.

A vahabita fegyveresek nagy erejű pokolgépes támadást kíséreltek meg a sali közigazgatási hivatal ellen, azonban a hivatal melletti robbanószerkezetet a rendőrség még idejében hatástalanította.

Csecsenföldön eközben tovább folytatódnak a harcok. Az orosz légierő harci gépei és helikopterei hétfőn negyven bevetést hajtottak végre a csecsen felkelők Argun- és Vegyeno-hegyszorosok környékén lévő állásai ellen.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)