"Ha a cipő mérete passzol, akkor túl drága." - Adrienne Gusoff

Csattos cipő
A fiatalok világszerte abbahagyták a köldöknézést, helyette azon kezdtek gondolkodni, hogyan leheten megváltoztatni a világot. A módszerek gyakran meglepőek és sokkolóak voltak. Feje tetetejére állították a divatot, s ezzel a társadalmat is...

Köves szandál
Az évtized nyugodtan indult, az eljövendő viharnak csak apró jelei látszottak. A "másként gondolkodók" egyre többen lettek, ám az emberek nagy része még jól érezte magát a Kennedy-korszakban. Jackie Kennedy pedig visszafogott Chanel-kosztümjeiről és gyengédségéről volt híres.

Teniszcipő 1967-ből
Azonban a felszín alatt már az emberi jogi mozgalmak erősődtek és divatba jött a forradalom. A zene, az irodalom és a művészetek kísérleti jellegűvé váltak. A sztárok, a Beatles-től Andy Warholig a változás társadalmi igényét fejezték ki.

Az emberek szomjaztak az önkifejezésre és a társadalmi szabadságra. A Chanel-kosztümöt hamarosan a kísérletező divat váltja fel, aminek például Mary Quant volt az úttörője. Ő volt az, aki először hordott miniszoknyát, s ő volt a geometrikus minták egyik fő népszerűsítője. A kor híres modelle az árvagyerek külsejű Twiggy.

Gombos papucscipő
Ahogy az emberek érdeklődni kezdtek a hold iránt, a divatot is egyre jobban befolyásolta az űr. De a tervezők nemcsak előre néztek: divatba jött a régi és a más népek kultúrája. Az évtized végén a hippi-mozgalom is szárnyra kapott, s a virággyerekek természetközelibb divatot követeltek.

A cipők is a színekkel, anyaggal, formával és stílussal való buja kísérletezést mutatták. Sok matróna nem volt hajlandó lemondani a tűsarokról, de a fiatalok örömmel magukávé tették az összes csizmát, szandált és cipőt, amit a tervezők kitaláltak. A citrusszínű szandáltól a szivárványszínekben játszó "űrcsizmán" át az Edward-korabeli papucsig minden eladható volt. Népszerűek voltak a különböző gombokkal, csattokkal díszített papucscipők - a kevésbé jómódúak számára cserélhető csattal, amivel minden ruhához illővé varázsolták a lábbelit.

Go-go csizma
Nancy Sinatra dala az "Ezek a csizmák járásra termettek" (These Shoes Were Made For Walking) népszerűvé tették a go-go csizmákat. A csizma fehér, lapos sarkú változatát eredetileg Andres Courregges tervezte. Mások mindenféle színnel és anyaggal készítették,s akár combközépig is érhetett.

Mivel bőrhiány volt és az emberek egyébként is megőrültek az űrkorszakért, a cipők gyakran bakelitből és plasztikból. A tervezők lelkesedtek az új anyagokért és az elkészült csizmákat legjobban a kísérleti jelzővel lehet jellemezni. A lelkesedés akkor is megmaradt, amikor a társadalmi nyugtalanság nagyobb méreteket öltött...

Az emberek odavoltak ezekért a dolgokért:
kémfilmek, nagylemezek, színes tévé, pop art, az űrkorszak, miniszoknya, forrónadrág, popzene, gördeszkázás

Ajánló:

(angolul)