Fél percen múlott, hogy a lezuhant Concorde nem okozott még nagyobb katasztrófát

Nem egészen harminc másodpercen múlott, hogy elkerülte a 25 ezer lakosú Gonesse, Párizs elővárosa a még súlyosabb katasztrófát a keddi repülőszerencsétlenségnél, és nem a városközpontban zuhant le a gép. A Concorde típusú szuperszonikus utasszállító gép kedd délután zuhant le. A száz utas és a kilenc főnyi személyzet életét vesztette, csakúgy, mint a szálloda négy lakója.

Kedden délután helyi idő szerint háromnegyed 5 körül zuhant le az Air France francia légitársaság Concorde típusú szuperszonikus utasszállító gépe. A tragédia nem sokkal azután érte a New Yorkba tartó járatot, hogy felszállt a Charles de Gaulle repülőtérről. Egy szállodára és annak éttermére zuhant Párizs Gonesse nevű elővárosában. A száz utas és a kilenc főnyi személyzet életét vesztette, csakúgy, mint a szálloda négy lakója.


Fotó: STR
Egy halottnak hitt brit diáklány túlélte a Concorde szerencsétlenségét. A 21 éves Alice Brooking a szálloda melléképületében tartózkodott, amelyre rázuhant a szerencsétlenül járt gép. Alice éppen telefonon beszélt a húgával, amikor a szerencsétlenség megtörtént. Mint az Evening Standard brit lap szerdai számában beszámolt róla, úgy érezte, hogy megrendült a föld, egész szobája rengett. Mire feleszmélt első ijedelméből, már lángolt a folyosó szobájának ajtaja előtt. Sűrű füst gomolygott, és olyan perzselő hőség volt, mint a kemence szájában. A hotel portásának biztatására Alice kiugrott az első emeleti szoba ablakán. Mivel elfutott a helyszínről, nem találták meg a mentőbrigádok, ezért első jelentkezéséig őt is halottnak hitték. Valójában azonban kisebb égési sérülésekkel megúszta a tömeges katasztrófát.

A párizsi tragédia másnapján a British Airways folytatta Concorde-jainak menetrend szerinti üzemeltetését, az első gép szerdán el is indult Londonból New Yorkba. Az Air France viszont legalább addig szünetelteti a maga Concorde-járatait, amíg a szerencsétlenül járt gép fekete dobozainak adatait végig nem elemzik.

Az Air France szerda délután közölte, hogy a kedden lezuhant Concorde repülőgép pilótája a kettes számú hajtómű hibájáról tett jelentést közvetlenül a gép lezuhanása előtt. Megerősítette a hibáról szóló értesülést Elisabeth Senot ügyész is, akit a katasztrófa kivizsgálásával bíztak meg. Az ügyész a pilótafülkében elhangzott szavakat rögzítő magnetofonra hivatkozott. Az eddigi vizsgálati eredmények szerint valami rosszul működött a kettes számú motorban. A pilóta már nem volt képes lefékezni, mert olyan nagy volt a tolóerő - mondta.


Fotó: Reuters
A gép 20-30 percet késett a felszállással, mert valami probléma volt az egyik motorjával. A hiba kijavításán közvetlenül felszállás előtt dolgoztak a szerelők. Azt nem lehet tudni, hogy ennek volt-e valami köze a balesethez.

A British Airways hétfőn bejelentette, hogy 60 milliméteres repedéseket fedeztek fel összes Concorde típusú, szuperszonikus repülőgépének szárnyszerkezetén. A cég szerint a repedés nem veszélyezteti a repülés biztonságát, a hét gépből csupán egyet tartottak a földön, miután azon a repedés 16 milliméterrel nőtt.

Nem egészen harminc másodpercen múlott, hogy elkerülte a 25 ezer lakosú Gonesse, Párizs elővárosa a még súlyosabb katasztrófát a keddi repülőszerencsétlenségnél. A Concorde lángoló tűzgolyóhoz hasonlóan száguldott a városközpont és egy, az útjában fekvő kórház felé, és csak az utolsó pillanatban változtatott irányt és zuhant egy nagy rét közepén álló szállodára. "Számomra a szerencsétlenül járt gép pilótája hős. Ha nem tett volna fordulatot, telibe találta volna a várost" - emlékezett vissza közvetlenül a tragédia után Jean-Marie Alexandre teherautósofőr, aki a Charles de Gaulle repülőtér teherpályaudvaráról nyomon követte a pilóta végső küzdelmét.

A tapasztalt pilótáknak tudniuk kellett, hogy semmi esélyük a megmenekülésre, amikor a repülőtér irányító tornya egy hajtóműben támadt tüzet jelzett nekik közvetlenül azután, hogy a gép felemelkedett a 21-es számú kifutópályáról. A 360 kilométeres sebesség mellett lehetetlen lett volna megszakítani az üzemanyaggal színültig feltöltött, 185 tonna súlyú Concorde felszállását. A pilóták, akik a Concorde-on tanúsított magatartásukkal megkoronázták pályafutásukat, szimulátoron százszor is végigcsináltak már ehhez hasonló baleseteket. A másodpilóta pedig nem egyszer megizzasztotta már kollégáit, mint kiképzőtiszt.


Fotó: Reuters
Fotó: Eric Gaillard
Leállt hajtóművel startolni elvben nem jelent katasztrófát egy Concorde gépnek. Még ha tűz üt is ki egy hajtóműben, arra is létezik automatikus oltóberendezés. Közbejött azonban valami előre nem látható: robbanás a hajtómű tűzterében, amely valószínűleg elpusztította az üzemanyag- vezetékeket. A pilótafülkében ülőknek pedig nem maradt már idejük a mentésre. A halálraítélt repülőt 50-100 méteres magasságban még át tudták siklatni egy autópálya fölött, amelyen már zsúfolt volt a csúcsidő-kezdeti forgalom.

Ekkor már a Concorde-nak szemmel láthatóan nehézséget okozott, hogy a levegőben tudjon maradni. Minden villámgyorsan ment végbe: a gép szándékosan a bal szárnyára dőlt, hogy megmentse a várost - vélik szemtanúk, akik hősnek tekintik a pilótát. Mások szerint viszont ennek így kellett történnie, mivel a szárnyak már nem tudták levegőben tartani a gépet. Hogy valójában mi is történt, azt a vizsgálatnak kell majd megállapítania.

A keddi katasztrófa színhelye csak néhány kilométerre van attól a helytől, ahol 1973. június 3-án a Concorde szovjet vetélytársa, a TU-144-es Le Bourget repülőterén egy légi bemutatón szerencsétlenül járt. A katasztrófa 13 emberéletet követelt, köztük a közeli Goussainville hét polgári lakosát.

A Concorde francia-brit együttműködés keretében épült a hetvenes években, és ez idő szerint a világ egyetlen olyan utasszállító repülőgépe, amely hangsebesség felett szállítja az utasokat. Jelenleg összesen 13 Concorde van szolgálatban: hét a British Airwaysnél, hat pedig az Air France-nál.
Az 1976 óta repülő szuperszonikus gépekkel eddig még nem volt komolyabb probléma.

A Párizs mellett lezuhant Air France-gép a legöregebb volt az üzemben tartott Concorde típusú utasszállító repülőgépek között. Franck Debouck, az Air France üzemeltetési igazgatóságának Concorde-okkal foglalkozó részlegvezetője elmondta, a szerencsétlenül járt gép 1974-ben készült, és 1975 januárjában volt az első próbarepülése. 1980 óta használták menetrend szerinti járatokon. 1974 és 1979 között a gyártó cég, az Aerospatiale tulajdonában volt.

A repülés még mindig a legbiztonságosabb
Egy-egy megrendítő légi katasztrófát követően mindig felvetődik a kérdés: mennyire biztonságos közlekedési eszköz a repülőgép? A Boeing repülőgépgyártó konszern megpróbált statisztikai adatokra támaszkodó választ adni a kérdésre.

Ajánló:

(franciául)

Korábban:

(2000. július 25.)