Hazatért a Camp David-i találkozó két főszereplője

Ehud Barak izraeli kormányfő Izraelbe visszatérve a kudarccal végződött Camp David-i amerikai-izraeli-palesztin csúcstalálkozóról megerősítette. Jasszer Arafat, a Palesztin Hatóság vezetője Gázában erősítette meg államalapítási szándékát.

A kimerültnek látszó Barak elmondta: úgy kívánja folytatni a béketárgyalásokat, hogy Izrael egysége és biztonsága rovására nem tesz engedményeket. Az izraeli miniszterelnök ünnepélyes fogadására kivonult a teljes kormány, de az ellenzék nem jelent meg a Ben Gurion repülőtéren.Közben Jasszer Arafat, a Palesztin Hatóság vezetője Gázába hazatérve megerősítette, hogy szeptember 13-án kikiáltják a palesztin államot, amelynek Jeruzsálem lesz a fővárosa.

Arafat emlékeztetett arra, hogy a tavaly Sarm es-Sejkben született megállapodás 2000. szeptember 13-át jelölte meg határidőnek arra, hogy megszülessen a megállapodás a palesztin területek végleges státusáról.

Arafat a délutáni órákban érkezett meg Gázába, miután az egyiptomi Alexandriában tájékoztatta Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt a Camp David-i csúcstalálkozóról. Eszmat Abdel Megid, az Arab Liga főtitkára szerdai közleményében méltatta a palesztinoknak a csúcstalálkozón tanúsított határozottságát. A főtitkár egyúttal azt hangsúlyozta, hogy Izrael hajthatatlan magatartásával egyértelműen felelős Camp David II kudarcáért. A főtitkár felszólította az Egyesült Államokat, hogy folytassa erőfeszítéseit az izraeli-palesztin tárgyalások sikere és az izraeli-szíriai kapcsolatok újrafelvétele érdekében.

(MTI)

Korábban:

(2000. július 25.)