Lexa állítólag Dél-Afrikában van

Pozsonyi források szerint Ivan Lexa, a szlovák titkosszolgálat egykori igazgatója fiával és feleségével nem a karibi térségben, hanem a Dél-afrikai Köztársaságban bújkál. Azonban nincs vele a lánya, akit pozsonyi források szerint az orosz maffia tart túszként a kezében, hogy a sokat tudó Lexát így kényszerítse hallgatásra.

Az Interpol által is körözött Lexának - aki belügyi ismeretek szerint vélhetően Moszkván keresztül, a Szemjon Mogiljevics nevével jegyzett orosz alvilági csoport segítségével repült Kubába, majd a karibi szigetek valamelyikére - egyelőre nem kell tartania attól, hogy nemzetközi letartóztatási parancsot adnak ki ellene. Ehhez ugyanis a szlovák parlamentnek is hozzá kell járulnia, márpedig a házbizottság és a mentelmi bizottság keddi ülésén nem született meg a Lexa elleni intézkedés meghozatalára hivatott rendkívüli parlamenti ülés összehívását célzó határozat.

"Ivan Lexa, a szlovák titkosszolgálat külföldre szökött korábbi igazgatója nem méltó arra, hogy a parlament képviselője legyen, hiszen a szökésével bizonyította, hogy fél az igazságszolgáltatástól" - vélte szerdai nyilatkozatában a miniszterelnök, Mikulás Dzurinda vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Koalíció (SDK). A nyilatkozatban emlékeztetnek rá: az 1989 őszén lezajlott parlamenti választások után Lexa azért lehetett parlamenti képviselő, mert Vladimír Meciar, az akkor leköszönő miniszterelnök a saját mandátumát engedte át a volt kémfőnökének, hogy így segítse őt mentelmi joghoz. "Itt az ideje, hogy a Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom - Néppárt (HZDS) vállalja a Lexa-ügy vonzataival kapcsolatos felelősséget- írta az SDK.

(MTI)

Korábban:

(2000. július 11.)