Szaddám Huszein kurdisztáni inváziót tervez

Dzselal Talabani, a Kurdisztáni Hazafias Unió (PUK) vezetője szerint Szaddám Huszein iraki elnök legalább 15 hadosztályt mozgósított az iraki kurd területek elleni invázióra.

Saddám Husszein

Fotó: Reuters
A kurd vezető megerősítette a Sunday Timesnak azt az értesülését, amely szerint az iraki elnök egy 70 ezer fős expedíciós hadtestet és 800 harckocsit helyeztetett riadókészültségbe, hogy elfoglalja Szulejmáníja, a PUK által ellenőrzött terület központját.

A támadásnak azonban jelenleg nincs sok realitása - mondta Talabani -, mivel Szaddám Huszein tart az amerikaiaktól, másrészt pedig tudja, hogy ha elfoglal is több várost, a kurd ellenállás visszahúzódik a hegyekbe, és az polgárháborúhoz vezetne.

Iraki lapok beszámolója szerint a bagdadi kormány arról tájékoztatta az ENSZ-t, hogy török csapatösszevonásokat észleltek az iraki határ közelében. Muhammad Szaid asz-Szahaf külügyminiszter Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak küldött levelében felhívta a figyelmet, hogy egy ilyen csapatkoncentráció iraki terület elleni támadás előzménye lehet.

A török haderők korábban többször is behatoltak Irak területére, hogy a törökországi autonómiáért harcoló kurd szakadárok bázisait támadják. Jelenleg is tartózkodnak török egységek iraki földön.

Bagdad és Ankara kapcsolata 1991, az öbölháború után zuhant mélypontra, mivel Törökország is adott katonákat az Irak elleni szövetséges haderőnek. Irak többször tiltakozott az ellen is, hogy amerikai és brit harci gépek törökországi bázisokról végeznek járőrrepüléseket az észak-iraki "tilalmi zóna" felett.

(MTI)

Ajánló:

Érdekességek a kurd népről és a pártról.