Szerbiában hét évre ítélték a kémkedéssel vádolt újságírót

A szerbiai Nis katonai bírósága szerdán 7 éves börtönbüntetésre ítélte Miroszlav Filipovics szerb újságírót, akit kémkedés és álhírek terjesztésének vádjában talált bűnösnek a testület. Filipovics a Danas című szerbiai független napilap kraljevói tudósítója volt, de dolgozott az AFP francia hírügynökségnek és az Institute for War and Peace Reporting (IWPR) londoni intézetnek is.

A bírói tanács elnöke az ítélethirdetéskor többek között aláhúzta, hogy Filipovics katonai titoknak minősülő adatokat gyűjtött a Szandzsákban állomásozó jugoszláv katonai alakulatokról, amelyeket olyan külföldi szervezeteknek kívánt átadni, mint az AFP és az IWPR.

A bíróság álhírterjesztésnek minősítette, hogy Filipovics a két médiumnak és a Danasnak küldött írásaiban azt állította: jugoszláv katonák "embertelenségeket követtek el Koszovóban", vagy például "vaktában lőttek albán falvakat" a szerbiai tartományban.

Az újságíró védőügyvédje, Zoran Ateljevics a B2-92 belgrádi rádiónak elmondta, hogy az ítélet csak elsőfokú, és a védelem élni kíván a fellebbezés jogával. Jugoszláviai és nemzetközi emberi jogi szervezetek az elmúlt hetekben többször bírálták a szerb újságíróval szembeni eljárást.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000. június 15.)