Megszüntették az eljárást Guszinszkij ellen

Megszüntette az eljárást bűncselekmény hiányában az orosz főügyészség Vlagyimir Guszinszkij ellen. Az ügyészség feloldotta a sajtómágnás vagyonának zárolását, és engedélyezte, hogy kiutazzon az országból. Guszinszkij csütörtök reggel Spanyolországba repült a családjához. Az orosz sajtómágnást nagy értékre elkövetett csalással vádolták.

Oroszországban két és fél hónapos jogi huzavona után csütörtökön pont került a Guszinszkij-ügyre: bűncselekmény hiányában a főügyészség megszüntette az eljárást az orosz sajtómágnás ellen, akit nagy értékre elkövetett csalással vádoltak.

Az ügyészség feloldotta a sajtómágnás vagyonának zárolását, és engedélyezte, hogy kiutazzon az országból. Guszinszkij csütörtök reggel már el is hagyta Oroszországot, Spanyolországba repült a családjához.

A sajtómágnást fő részvényese az NTV orosz kereskedelmi tv-csatornának, az Eho Moszkvi rádióállamosának, a Szevodnya napilapnak, az Itogi politikai magazinnak és még számos médiaterméknek. Ezekre a sajtóorgánumok egyaránt ellenzékiek, sokszor élesen bírálják az orosz kormányt és Vlagyimir Putyin elnököt.

Guszinszkijt azzal gyanúsították, hogy 1996-ban a Russzkoje Video szentpétervári székhelyű cégből "kimosta" az állami részesedést, tízmillió dollárral megkárosította az államot.

A médiamogul politikai ügynek minősítette az eljárást, azt állította, hogy a Kreml így akarja elhallgattatni a kezében lévő ellenzéki sajtótermékeket.

A Guszinszkij elleni jogi eljárásnak külföldön is nagy visszhangja volt. Nemzetközi szervezetek a független orosz sajtó elleni támadásként értékelték a Guszinszkij-ügyet.

A Guszinszkij-ügy azzal kezdődött, hogy az adórendőrség május 11-én megszállta Média-Moszt székházát. Ezután Guszinszkij három napot töltött előzetes letartóztatásban a hírhedt Butirka börtönben. Nemzetközi nyomás miatt azonban szabadlábra helyezték.

Július 11-én is ügyészégi nyomozók jelentek meg a Média-Moszt irodaházában és az NTV tévéadónál: a vállalat gazdasági tevékenységével kapcsolatos iratokat vittek el. Ezzel együtt a Gazprom gázipari óriásnál is megjelentek az ügyészség emberei, a vállalat és a sajtóholding üzleti együttműködésével kapcsolatos iratokat vittek el.

Az ügyészségi hadjárat a múlt héten, július 19-én érte el tetőfokát. Zárolták Guszinszkij vagyonát: lefoglalták Csigaszovo településen a házát és a földbirtokát.

Az ügyészség eközben négy-ötnaponta idézte be Guszinszkijt kihallgatásra, de az üzletember mindvégig hallgatott, s nem volt hajlandó válaszolni az ügyészségi nyomozók kérdéseire.

(MTI)

Ajánló:

oroszul és angolul