"Ha a cipő nem passzol, a lábat kell kicserélni?" Gloria Steinem feminista vezető

Ez a tíz év volt a "mindent lehet" évtized. Voltak, akik a a randa cipőkre buktak, másoknak a puha és nőies volt a divat. De mindegy is volt, kinek mi tetszett, egyszerűen nem lehetett nem divatosnak lenni: a hetvenes években érte el csúcspontját a ruhákkal való önkifejezés.

A hetvenes évek viharos évek voltak. Rengeteg különböző kultúra és szubkultúra került a felszínre egyszerre. Az emberek egyre cinikusabbak lettek, ahogy a militáns feminizmus, az emberi jogi mozgalmak, a Watergate-botrány és a vietnami háború tudatosította bennük a szomorú valóságot. Ezek a hatások új munícióval látták el a divattervezőket, s a közönség vevő volt a legújabb divatra.

Elton John csillogó
lábbelije
A megdöbbentő öltözék népszerű volt, a punkok és a glam-mozgalom ezt egészen a szélsőségekig fejlesztette. A cipőtervezőkért rajongott közönségük - például Elton John, David Bowie, a Kiss és Cher. A vastag talpú cipő még szélsőségesebb formában ismét divatba jött, gyakran 18-20 centiméteres talpakkal. A talpakat sokszor strasszal, flitterrel, bőrrel és más anyaggal díszítették. A cél az eredetiség és az önkifejezés volt, s ezért mindent lehetett. Divatba jöttek a kézzel festett cipőtalpak, sőt olyan is volt, aki aranyhalat tartott levehető cipőtalpában.

Hogy lehetett
ebben járni?
A filmek és a tévéműsorok, például a Charlie angyalai nagy hatással voltak a divatra. Amerikában a Szupernő (Wonder Woman) nevű hős divatba hozta a különleges csizmákat, amiket gyakran forrónadrággal vagy egészen rövid szoknyával viseltek. A csizma lehetett fényes, textilhatású, ékszeres, pszihedelikus vagy virágmintázatú - a lényeg, hogy soha nem unalmas.

Természetes anyagok
Az emberek másik része a hetvenes évek gazdasági és politikai nehézségeire konzervatív öltözködéssel válaszolt. Ez a réteg egyszerű papucscipőt, szandált és sima csizmát hordott. Mások a természetes megjelenésért rajongtak, abban bízva, hogy a "vissza a természetbe" - megközelítés napfényt hoz egyébként meglehetősen sivár életükbe.

Rózsaszín klumpa
A média a romantika és a gyönyörűség bemutatásával ellensúlyozta a valóságot. Divatba jöttek a történelmi visszatekintések. Ezek hatással voltak a divatra is: Yves St. Laurent, Biba és Ossie Clark divatházai népszerűsítették az Edward-kori papucsokat, az ókori rómát utánzó szandálokat, és a negyves évek szögletes formái is felbukkantak a legtarkább papucsokon. Divatba jött a klumpa, amit gyakran vastag zoknival vagy éppen mezítláb viseltek.

Csillogó csizmák
Az évtized végén a Szombat esti láz című film behozta a diszkót a köztudatba. Hatására a nők pántos, vastag talpú cipőkben kezdtek járni, és a férfiak is rákaptak a vastag talpra - a nem már nem számított. Ez alapvető különbség volt a korábbi évekhez képest: régebben a férfiak soha nem mertek volna vastag talpú cipőt viselni, most viszont egyes körökben teljesen általánossá váltak az akár 8 centis talpak a férficipőkön. A diszkó-mozgalom csak rövid ideig tartott, ám hatása annál nagyobb volt.
Nike a hatvanas-hetvenes
évekből

1972-től elterjedt a Nike-cipő. A futás divatba jött, így a futócipőkre egyszerűen mindenkinek szüksége volt. A mozgás-őrület kezdetét vette...

A kor embere "állatira bírta" a következő dolgokat:
trapéznadrág, vastag talpú cipő, élénk, egymáshoz nem illő színek, hosszú haj és afrofrizura, diszkó, glam rock, szabadidőruha, moped, görkorcsolya

Ajánló:

(angolul)