Pozsonyi értesülés szerint Rudolf Schuster szlovák államfő pénteken elhagyja az innsbrucki egyetemi klinikát, ahol a botrányos hazai ápolás után megmentették az életét. Az elnök egyelőre nem tér haza Ausztriából, hanem egy Innsbrucktól alig tíz kilométernyire fekvő szanatóriumban fog pihenni, ahol családtagjai is vele lesznek.

Csütörtökön, a távozás előtti napon még egy apró sebészi beavatkozást hajtottak végre a betegen. Jóllehet, az orvosok nem ajánlották, hogy Schuster csütörtökön látogatót fogadjon, az elnök mégis úgy döntött, hogy találkozik Jozef Migassal, a szlovák parlament Innsbruckba látogató elnökével.

Rudolf Schustert június 14-én szállították kórházba Pozsonyban, ahol bélátfúródás miatt műtötték. Különféle komplikációk után az elnököt tüdőgyulladás sodorta életveszélybe, ezért június 28. óta az innsbrucki egyetemi klinikán kezelik. Két héttel ezelőtt került napvilágra, hogy az államfő első pozsonyi műtétjét végző orvosok műhibát követtek el. Egy sebész szerint az operáló sebészek hibásan oldották meg a beteg vastagbelének kivezetését. Ezek után Tibor Sagát egészségügyi miniszter lemondott tisztségéről, de előtte még kezdeményezte Szlovákia országos fősebészének, Július Vajónak a felmentését.

(MTI)

Korábban:

(2000.07.24.)