Szeptember 24-én tartják meg az elnökválasztást Jugoszláviában

Röviddel a vitatott alkotmánymódosítás után, szeptember 24-én választanak Jugoszláviában először közvetlenül elnököt. Ugyanekkor újul meg a jugoszláv és a vajdasági tartományi parlament is. Szerbiában ezenfelül helyhatósági választásokat rendeznek.

Közel három hét telt el csupán a jugoszláv alkotmány választásokkal kapcsolatos - az ellenzék szerint a belgrádi vezetés hatalmon maradását célzó - módosítása, a szövetségi választási törvények elfogadása és a voksolás kiírása között.

A módosítások elvi lehetőséget teremtettek Milosevics elnök újbóli jelölésére, akinek a jugoszláv parlamenttől 1997-ben kapott mostani megbízatása jövő nyáron járna le. Az elnökválasztási törvény szerint az államfőt egyszerű szavazattöbbséggel választják meg, a részvételi aránytól függetlenül.

Ez utóbbi a Belgráddal szemben álló montenegrói kormányzat és a szerb ellenzék egy része által ígért bojkott miatt bír jelentőséggel. Belgrád a demokrácia erősítésével indokolta a közvetlen voksolást - ugyanakkor csökkenti a Szerbiánál jóval kisebb Montenegró befolyását az elnökválasztáson. Podgorica nagyobb önállóságot követel magának, és többször függetlenségi népszavazással fenyegetőzött.

Csütörtökön szerbiai helyhatósági és vajdasági tartományi parlamenti választásokat is kiírtak. Az utolsó, 1996-os szerbiai helyhatósági választások után közel három tucat városban ellenzéki önkormányzat jött létre, bár az önkormányzatok szűk hatáskörrel rendelkeznek. Az önkormányzati törvény egyfordulós, többségi elvű voksolást irányoz elő, a déli Koszovó tartományban pedig az átmeneti ENSZ-igazgatás megszűnte után ír elő helyhatósági választásokat.

A montenegrói kormány bojkottálni kívánja a szövetségi választásokat, ami csökkenti a szerb ellenzék és Podgorica összefogásának lehetőségét. A legerősebb szerb ellenzéki párt, Vuk Draskovics Szerb Megújhodási Mozgalma szintén a bojkottot szorgalmazta. A többi párt közösen indul a helyhatósági voksoláson, és részt venne a szövetségi választásokon is, de végleges döntést nem hozott. Felmérések szerint egy közös ellenzéki elnökjelölt győzelmet arathat, de csak teljes ellenzéki egység esetén.

(MTI)