Vasárnap folytatódnak a palesztin-izraeli tárgyalások

Az izraeliek és a palesztinok már vasárnap újra tárgyalóasztalhoz ülnek, hogy szeptember közepéig megpróbálják tető alá hozni békeegyezményüket. Mind a két fél részéről ugyanis úgy vélik, hogy a megbeszéléseknek van értelmük, és hamarosan eredményük is lesz.

Gilad Ser izraeli tárgyalóküldött és Szaeb Erakat palesztin fődelegátus csütörtökön külön-külön, de egybehangzóan kijelentette: van remény a gyors megállapodásra, a Camp David-i csúcs kudarca ellenére.

"Feltétlenül van lehetőség a konfliktus lezárására és egy ésszerű megállapodás nem túl hosszú időn belüli elérésére" - mondta Ser az izraeli rádiónak, hozzátéve: tudomása szerint Erakat már vasárnap összeül Oded Eran izraeli delegátussal.

Az amerikai ABC tévében Erakat a kéthetes Camp David-i tárgyalás tapasztalata alapján bizakodott, hogy a két fél képes megállapodásra jutni szeptember 13-ig.

A felek a szeptember 13-i határidőt szabták maguknak a végleges békemegállapodás elérésére, és a palesztinok beharangozták: ezen a napon kikiáltják független államukat.

Jasszer Arafat palesztin vezető és Ehud Barak izraeli miniszterelnök - a Bill Clinton amerikai elnök által összehozott - Washington melletti tárgyalásai Jeruzsálem jövőjének kérdésén elakadtak, noha egyéb témákban haladás mutatkozott. A palesztinok teljes szuverenitást követelnek maguknak a város arabok lakta keleti részén, amelyet független államuk fővárosául akarnak megtenni. Az izraeliek viszont ragaszkodnak ahhoz, hogy Jeruzsálem a zsidó állam oszthatatlan, örök fővárosa.

(MTI)

Korábban:

(2000.07.26.)