A tokiói körzeti bíróság emberölésért kötél általi halálra ítélte pénteken a mérgesgázos Aum Sinrikjo szekta újabb tagját. A szekta tagjai öt éve a szaringáz nevű mérgesgázt vetették be a tokiói metróban véghezvitt véres merényletben, amelyben 12 személy vesztette életét és több ezren megsérültek.

Az 51 éves Hajakava Kijohidét bűnösnek találta egy fiatal ügyvéd, valamint annak felesége és egyéves kisfiuk tizenegy évvel ezelőtti meggyilkolásában. Ezen a gyilkosságon kívül Hajakava megfojtott 21 éves szektatagot is, aki ott akarta hagyni a csoportot. Végül felrótták neki, hogy részt vett egy szaringázgyár építésében. A szekta tagjai öt éve ezt a mérgesgázt vetették be a tokiói metróban véghezvitt véres merényletben, amelyben 12 személy vesztette életét és több ezren megsérültek.

A japán bíróság alig három napja halálbüntetést szabott ki Hajakava egyik bűntársára is. A szekta egykori gurujára, a félvak Aszahara Sokóra többéves tárgyalás vár, amelynek végén alighanem szintén a bitófa áll - vélte a dpa.

(MTI)