16 000 kínai katonának majdnem a fele megrémül a háború gondolatától. A katonákat pszichológiai vizsgálatnak vetették alá a hadsereg egyik kórházában. Kínának van a legnagyobb serege a világon, ám úgy tűnik, igazi háborúban nem sokra menne vele.

Kínai katona
A BBC beszámolója szerint a tesztek során a pszichológusok azt találták, hogy az egyik katona annyira megrémült a rakétakilövést elrendelő parancstól, hogy tíz percig mozdulni sem tudott. Az eredményeket a hivatalos kínai ifjúsági újság hozta nyilvánosságra. Ez az első eset, hogy a kínai sajtó beszámolt a katonák háború-fóbiájáról.

A 16 000 vizsgált katonából 7 000 állította, hogy ideges volt, 780 pedig félelemtől, rémálmoktól és álmatlanságtól szenvedett. Az egyik kiskatona az ágyára borult, és nem volt hajlandó felkelni, amikor először kellett volna terepre mennie.

A vizsgálatokat már két éve lefolytatták, ám az eredményeket csak most hozták nyilvánosságra. A jelentésről beszámoló újság szerint a hatóságok aggódnak a katonák félelme miatt, és elrendelték, hogy a sereg orvosai oldják meg a problémát.

Kínának van a világ legnagyobb hadserege, de szakértők szerint a gyenge kiképzésen áteső, kevés fegyverrel rendelkező katonaság nem lenne hatékony egy valós bevetésen.

Ajánló:

(angolul)