Egy brit munkáspárti képviselőnő, Julie Morgan, a szoptatási párt élharcosa azt remélte: mivel a brit alsóház új elnököt választ, talán az új elnök támogatni fogja a parlamenti ülésteremben való szoptatást. Ám az esélyes elnökjelölt inkább lemond a szoptatási párt támogatásáról, és előre közölte: megválasztása esetén sem lehet ülésezés közben szoptatni.

A brit parlamenti bizottságok ülésein nem volna helyes, ha a női képviselők csecsemőjüket szoptatnák értekezés közben - ez az alsóházi elnökségre pályázó legesélyesebb képviselőnő, a munkáspárti Gwyneth Dunwoody álláspontja. Ez az elnökválasztási kérdés azért merült fel, mert az eddigi házelnök, Betty Boothroyd nyugdíjba ment, és a brit alsóház a nyári szünet után új elnököt választ.

Gwyneth Dunwoody, aki jelenleg a ház közlekedési bizottságát vezeti, hétfőn levelet küldött Julie Morgan munkáspárti képviselőnőnek, a szoptatási párt élharcosának, és levelében azt írta, hogy a bizottsági ülések körülményei nem alkalmasak csecsemők szoptatására, annál is kevésbé, mivel az üléseket többnyire a tévé is közvetíti. Úgy vélte, a gyermek érdeke elsőrendű, márpedig a gyermeknek nyugodt körülményekre van szüksége táplálkozás közben.

Morgan képviselőnő eddig már 115 különböző nemű képviselőtársa támogatását szerezte meg a szoptatás engedélyezéséhez. Kampányuk az első visszautasítást Betty Boothroydtól kapta még tavasszal, aki kijelentette, hogy ő soha nem fogja megengedni a szoptatást. A képviselők remélték, hogy Betty Boothroyd távozása után több sikerük lesz. Most azonban a legesélyesebb jelölt, Gwyneth Dunwoody is ellenük fordult. Gwyneth Dunwoody persze azt reméli, hogy a kormányzat közlekedési politikáját bíráló álláspontja elegendő lesz megválasztásához - főleg az ellenzék támogatásával -, ezért a jelek szerint hajlandó lemondani a szoptatási párt támogatásáról.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)