Rudolf Schuster kedden elhagyja az innsbrucki klinikát, ahol megmentették az életét. A szlovák államfő, aki átmeneti időre egy Innsbruckhoz közeli szanatóriumba költözik, hétfőn nyilatkozatot intézett Szlovákia polgáraihoz. Ebből kiderül, hogy ismét saját kezébe vette az államfői jogköröket, amelyeket betegsége válságos szakaszában a parlament házelnöke és a miniszterelnök látott el helyette.

A lábadozó szlovák államfő, Rudolf Schuster hétfőn reggel négy rektori kinevezést látott el kézjegyével. Ezzel egyszersmind elnöki jogköreinek visszavételét is jelezte, amit Pozsonyban az elnöki iroda is megerősített. Döntését érintően odahaza megoszlanak a vélemények. Peter Kresák alkotmányjogász, az eredetileg Shuster alapította Polgári Egyetértés Pártjának (SOP) parlamenti képviselője a jogkörök visszavételének módjával kapcsolatosan fenntartásainak adott hangot, mondván: helyénvaló lett volna, ha szándékáról az elnök a kormányfőt és a házelnököt is értesíti, mert "így elkerülhette volna a kölcsönös tájékoztatás hiányából eredő bonyodalmakat".

Beszédében az elnök köszönetét fejezte ki, amiért országa polgárai annyira aggódtak érte. Mint mondta, a jókívánságok sokasága igencsak segítette őt a felépülésben, akárcsak az érte elhangzott imák, amelyeket Szlovákia polgárai vallási hovatartozásuktól függetlenül mondtak érte. Külön köszönetet mondott az újságíróknak, akik gyakran információk nélkül voltak kénytelenek nyomon követni a beteg orvosi ellátásának drámai fejleményeit.
Hálájának hangot adva köszönte meg az innsbrucki egyetemi klinika orvosainak mindazt, amit érte tettek. Ernst Bodner és Walter Hasibeder professzorokat élete megmentőjének nevezte.

"Két születésnapom és két szülővárosom lett" - utalt arra, hogy Innsbruckban másodszor született meg, így Kassa után a tiroli tartományi székhelyet is szülővárosának tekinti. Schuster hozzátette: betegsége alatt minden korábbinál mélyebben meggyőződhetett arról, hogy Szlovákia polgárai igenis képesek egységesek lenni, mély emberi érzések kérdésében össze tudnak fogni. Ez erősíti abban a hitében, amely a nemzeti megbékélést szorgalmazó fáradozásait motiválja - mondta innsbrucki beszédében a szlovák államfő, aki nem megerősített pozsonyi értesülések szerint talán már két hét szanatóriumi tartózkodás után visszatérhet hazájába.

(MTI)

Korábban:

(2000. július 24.)