Rudolf Schuster szlovák elnök kedden elhagyta az innsbrucki klinikát, ahol a rosszul végződő szlovák kezelés után végül megmentették az életét. A lábadozó szlovák államfő az Innsbruckhoz közeli Iglsben működő Park Szanatóriumba vonult, ahol egy ideiglenes elnöki irodát is berendeztek a számára, mivel hétfőn ismét kezébe vette az elnöki jogköröket. Pozsonyban vizsgálatot indítanak a szlovák orvosi kezelés ügyében.

A két innsbrucki professzor kézjegyével is ellátott közleményében az elnöki iroda azt írta: az államfő klinikai ápolásának befejezését az tette lehetővé, hogy a beteg műtéti sebei nagyrészt begyógyultak, bár még ambuláns kezelést igényelnek. Ernst Bodner sebészprofesszor a továbbiakban rendszeresen átlátogat majd az elnök iglsi lakosztályába, hogy figyelemmel kísérje a gyógyulását.

Kedden a pozsonyi kerületi ügyészség levélben szólította fel a nyomozóhivatalt, hogy kezdjenek vizsgálatot és az eredmény függvényében indítsanak bűnvádi eljárást, amely feltárja, vajon az államfő belügyi kórházban lezajlott ápolása során nem követtek-e el gondatlanságot, és "felmerül-e a közepes fokú testi sértés" gyanúja.
A nyomozás vezetőjének az is jogában áll majd, hogy egy független egészségügyi intézménytől kérjen szakértői vizsgálatot mindarról, ami a pozsonyi műtőkben az elnök kezelése során történt.

Az indítványról a SITA hírügynökség egy magát megnevezni nem kívánó, ám megbízható belügyi forrásból szerzett tudomást, majd megkérdezte az érintett belügyi kórház sebészetének főorvosát, aki Schuster egyik műtétjét végezte. Frantisek Fabian azt mondta: nincs oka nyugtalanságra, majd megjegyezte, hogy "komplikációk minden emberi cselekedet során felléphetnek". Áll elébe a felelősség mértékét feltárni hivatott szakértői bizottság vizsgálódásának, de azt tartaná korrekt eljárásnak, ha a testület az elnök hazai ápolásának teljes folyamatát nagyító alá venné, így azt a kórházat is, amelyikbe az általa vezetett belügyi kórházból a beteget az egészségügyi miniszter utasítására átszállították.

(MTI)

Korábban:

(2000. augusztus 1.)