Mose Kacav, Izrael állam nyolcadik elnöke 1200 politikus és vallási méltóság jelenlétében kedden Jeruzsálemben, a kneszetben ünnepélyes beiktatása keretében letette a hivatali esküt . A fogadalmat Avraham Burg, a parlament elnöke és a korrupciós botránya miatt júliusban lemondott Ezer Weizman távozó elnök előtt mondta el. A vereséget szenvedett Simon Peresz nem volt kneszetbeli helyén a szertartás alatt.

Kacav az első Likud-párti államfő Izrael történetében. Peresz 63-57 arányú veresége kneszetben a hétfői szavazáson újabb csapás Ehud Barak miniszterelnökre, aki már a Camp David-i csúcs előtt elvesztette kormánytöbbségét. A legnagyobb izraeli lapok kedden tragédiának és egyben szégyennek nevezték Kacav győzelmét és Peresz vereségét.

Lea Rabin, a meggyilkolt Jichak Rabin özvegye felháborodásának adott hangot a szavazás miatt. A Maariv független napilap szerint Peresznek, úgy tűnik, örökre meg kell elégednie a második hellyel. Egy másik napilap, a Jediót Ahronót viszont azt hangsúlyozta, hogy Peresz a körülmények áldozata, a választást olyan időpontban tartották, amikor egy harcias, ultraortodox, a békefolyamattal szemben ellenséges irányzat látszik felülkerekedni. A lap közölte a Dahaf közvélemény-kutató intézet felmérését, amely szerint a megkérdezettek 54 százaléka szívesebben látta volna az államfői székben Pereszt, mint Kacavot. A Haarec szerint Peresz, mint az izraeli politika örök vesztese, már-már mitikus figurának számít.

Az iráni születésű Mose Kacav keddi rádió-interjújában megerősítette hétfői kijelentését, mely szerint célja újraegyesíteni az ország népét, és nem akar beleavatkozni a politikai csatározásokba, mert nincsen szándékában további feszültségeket okozni, inkább a szociális kérdésekre kíván koncentrálni. Ugyanakkor állást foglalt az egységes, izraeli fennhatóság alatt álló Jeruzsálem mellett.

Simon Peresz megerősítette, hogy továbbra is eltökélt szándéka a békéért dolgozni lelkiismerete szerint, azt állítva, hogy az izraeliek 70 százaléka támogatja az ő eszméit. Peresz annak a véleményének adott hangot, hogy három hónapon belül választások lesznek Izraelben, és ez idő alatt meg kell kísérelni befejezni a rendezési folyamatot a palesztinokkal.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000. július 31.)