A szerb rendőrség a Milosevicset elrabolni készülő négy holland állampolgár után most újabb 8 személyt vett, őrizetbe akiket a hágai Nemzetközi Törvényszék által, háborús bűnei miatt körözött boszniai szerb Sztevan Todorovics csaknem két évvel ezelőtti elrablásával és Boszniába csempészésével gyanúsítanak.

Todorovics, a boszniai Boszanski Samac egykori rendőrparancsnoka 1998. szeptemberében került a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket kivizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék kezére. A belgrádi sajtó akkoriban már közölt olyan értesüléseket, amelyek szerint a törvényszék titkos vádlottlistájára felvett férfit a nyugat-szerbiai Zlatibor hegyen rabolták el ismeretlen tettesek, a boszniai Tuzlába csempészték, majd Hágába szállították.

Dragan Ilics rendőrtábornok, a bűnügyi rendőrség vezetője azt állította, hogy a boszniai nemzetközi békeerő (SFOR) 50 ezer márkát ígért a csoport tagjainak Todorovics előállításáért, a korábbi bűncselekményeik folytán börtönviselt emberrablók pedig bevallották: tudták, hogy az SFOR-nak dolgoznak.

A rendőrség terrorizmus miatti vádemelést javasolt az ügyészségnek. A szerb rendőrség a közelmúltban bejelentette több más személy elfogását is, akiket azzal vádolnak, hogy idén áprilisban Szendrőről elrabolták a hágai törvényszék által szintén körözött Dragan Nikolics "Jenkit", Boszniába csempészték és átadták őt nemzetközi erőknek.

Mint az [*****] beszámolt róla Belgrádban hétfőn 4 holland őrizetbe vételét jelentették be, akik a jugoszláv hatóságok által bemutatott videofelvételen azt állították: magát Slobodan Milosevic jugoszláv elnököt kívánták elrabolni, vagy lefejezni. Ezt állítólag azon 5 millió dollár reményében kívánták véghezvinni, amelyet az Egyesült Államok ajánlott fel a Hága által szintén megvádolt Milosevics elnök, Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnök és Ratko Mladics volt főparancsnok nyomravezetőinek.

A törvényszék kedden cáfolta, hogy megbízást adott volna az állítólagos holland fejvadászoknak.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000. július 31.)