Az innsbrucki klinikáról utókezelő szanatóriumba távozó Rudolf Schuster szlovák államfő csak az osztrák orvosoknak köszönte meg hétfőn a sikeres gyógyítást, a szlovákiai orvosokat, az otthon történteket egyetlen szóval sem említette. Ez nem maradt visszhang nélkül Pozsonyban, ahol az elnököt kezelő orvosok szerint Schusternek tájékozódnia kellene a történtekről, hogy objektív képet kapjon.

A szlovák államfőt június végén azért kellett Ausztriába, az Innsbrucki Egyetemi Klinikára szállítani, mert a szlovákiai ápolás során életveszélyes állapotba került, kezeléséről később megdöbbentő részletek derültek ki.

Schuster hétfőn Innsbruckban először találkozott az újságírókkal és a szlovák közszolgálati televízión keresztül, élő adásban szólt országa polgáraihoz, megköszönve nekik, hogy aggódtak érte és hogy jókívánságokat küldtek neki. Külön köszönetet mondott a sajtó munkatársainak, akik - mint mondta - keserves tájékoztatási körülmények között is nyomon követték a kezelés fejleményeit.
A szlovák államfő természetesen az innsbrucki klinika professzorainak fejezte ki legmélyebb háláját, a hazai orvosokat azonban meg sem említette.

A SITA nevű szlovák kereskedelmi hírügynökség ennek nyomán megkérdezett néhányat az érintett szlovák orvosok, kórházigazgatók közül. A legnagyobb pozsonyi kórház igazgatója - ahol a beteget az innsbrucki repülőútra felkészítették - úgy vélekedett, hogy az államfő egészségi állapota "nyilván még nem olyan jó, hogy átfogóan értékelni tudná a (hazai) kórházi ápolásával kapcsolatos helyzetet". Az igazgató abban reménykedik, hogy ha majd az államfőnek is teljes képe lesz a történtekről, akkor talán nekik is köszönetet mond, hiszen ebben a kórházban stabilizálták az állapotát úgy, hogy lehetővé vált az Ausztriába szállítás.
A kórházigazgató szerint "az innsbrucki klinikán csupán kisebb korrekciós műtéteket hajtottak végre az elnökön, és valójában a nálunk elkezdett gyógyítást folytatták."

Nyilatkozott annak a belügyi kórháznak az igazgatója is, ahol a beteg kezelésének legkritikusabb - és legbotrányosabb - epizódjai lezajlottak, köztük az elnök egyik eltitkolt műtétje is. Szerinte nincs oka kommentálni az elnök Innsbruckban elhangzott - a hazai ápolásra egyetlen szóval sem utaló - mondatait, hiszen azok között egyetlen, az általa vezetett kórház "kollektívájának és orvosi személyzetének címzett bírálat" sem volt. "Magától értetődő dolog, hogy az osztrák kollégáknak külön köszönetet mondott, elvégre Ausztria területén nyilatkozott" - mondta a belügyi kórház vezetője, Kijelentette: személy szerint nem vár köszönetet az államfőtől, azt viszont elvárja, hogy Schuster "teljes és objektív képet" alkosson a hazai ápolásának lefolyásáról.

(MTI)

Korábban:

(2000. július 31.)