A toryk harcot indítottak a staffordshire bull terrierek megmentéséért

A brit konzervatívok (toryk) meg akarják akadályozni, hogy megtiltsák az egyik Nagy-Britanniában legnépszerűbb kutyafajta, a staffordshire bull terrier tartását. Az Európai Parlament ugyanis törvényt akar arról hozni, hogy tilos legyen azoknak az agresszív kutyafajtáknak a tartása, amelyek több országban is embereket öltek meg.

staffordshire bull terrier
A skót konzervatív képviselő, Struan Stevenson szerint "sürgősen cselekedni kell", hogy megvédjék a staffordshire bull terriereket és a többi Nagy-Britanniában népszerű, de más országokban veszélyesnek tartott kutyafajtákat - írta a BBC. A képviselő azt állítja: levelek és e-mailek tömegével árasztották el a választópolgárok.Az emberek nyugtalanok amiatt, hogy ha az Európai Parlament elfogadja a veszélyesnek minősülő kutyafajtákról szóló törvényt, akkor az kedvenceik kipusztulásához vezet.

Németországban például már megtették az első lépéseket: több kutyafajta mellett megtiltották a staffordshire bull terrier tartását. A döntésre azután került sor, hogy egy pitbull és egy staffordshire bull terrier megtámadott és megölt egy hatéves kisfiút egy hamburgi iskolaudvaron.

A Kennel klub szerint, amely a Crufts kutya-showt is rendezi, a németek ki akarják terjeszteni a tiltást az angol mastiffra és a rodéziai ridgebackre is az egész Európai Unióban. A törvényjavaslat ellen tiltakozó képviselők szerint a németek összetévesztik a staffordshire bull terriert az amerikai staffordshire terrierrel. Ez utóbbi fajta erős testalkatú, a pitbull terrierhez hasonló kutya, amelyet már Nagy-Britanniából is kitiltottak.

Struan Stevenson az Európai Unió igazságügyi biztosának, Antonio Vitorinónak írt levelet, amelyben közbenjárását kérte a kutyák megmentése érdekében - állítja a BBC.
A képviselő szerint Nagy-Britanniában 250 ezer staffordshire bull terrier van, míg Németországban csak 2000. Levelében azt írta: "Az elmúlt 200 évben már háziállattá váltak, és a kilencedik legnépszerűbb kutyafajta Angliában. Gyorsan kell lépnünk, hogy megvédjük ezeket az ártatlan és kedves kutyákat" - tette hozzá.

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000. június 28.)