Egy éve lépett a politika színpadára Vlagyimir Putyin

Épp egy éve jelent meg az orosz politikában Vlagyimir Putyin Oroszország elnöke, akkori miniszterelnök. Nem sokkal bemutatása után már látni lehetett, hogy az akkori elnök, Borisz Jelcin utódjának szánja az addig ismeretlen férfit. Putyin a felmérések szerint manapság 70 százalékos népszerűségnek örvend az országban.

Töretlen Putyin népszerűsége.
Ki az a Vlagyimir Putyin? - kérdezhették jogosan az orosz polgárok egymást egy évvel ezelőtt. A ma már Oroszország elnöki tisztét betöltő Putyin korábban a Szövetségi Biztonsági Szolgálat vezetője volt, tehát a titkosrendőrségről többet tudott, mint a politikáról. Egy évvel politikai szerepvállalása után az oroszok 70 százaléka helyesli lépéseit.

Az addig ismeretlen politikus népszerűsége akkor ugrott meg, amikor szeptemberben Csecsenföld ellen irányuló újabb támadások indításáról döntött. Ellentétben az 1994-96 között zajló csecsen háborúval a harcok eleinte sikeresek voltak, emiatt nem is csökkent az akkori elnök, Borisz Jelcin népszerűsége, épp ezért volt meglepő Jelcin tavaly szilveszteri bejelentésem, hogy távozik tisztségéből. Ezzel egy időben Putyin ügyvezető elnökké lépett elő. Márciusban az elnöki szék hivatalosan is a politikus munkahelyévé vált, ugyanis az elnökválasztáson már az első fordulóban a tisztség betöltéséhez elegendő szavazatot kapott.

Elnöki kinevezése óta Putyin célja új útra terelni országát, így határozottan távol tartja magát a Jelcin idejében virágzó korrupciótól és durvaságtól. Elérte, hogy a képviselők megszavazzák az orosz felsőház hatalmának korlátozásáról szóló javaslatát, mely újra Moszkva irányítása alá helyezi az ország területeit.

Az elnök hétfőn aláírta az új adótörvényt, melynek bevezetésével remélhetőleg több bevételhez jut majd a szövetségi költségvetés.

Úgy tűnik Putyin története a majdnem töretlen siker története. Legnagyobb problémája csak az lehet, hogy nem sikerül tartania jelenlegi lendületességét.

Ajánló:

Minden, amit Putyinról tudni érdemes. (angolul)

Korábban:

(1999.12.31.)