Lapvélemény szerint alvilági akció lehetett a moszkvai robbantás

A Kommerszant Daily elképzelhetőnek tartja, hogy a Puskin téri aluljáróban történt robbantás alvilági harcok újabb állomása. A tekintélyes napilap szerint a forgalmas metrókijáratoknál és aluljárókban működtetett kereskedelmi pavilonok feletti ellenőrzésért folytatott küzdelem lehet a merénylet hátterében.

A Kommerszant Daily című orosz napilap szerint alvilági akció lehetett a kedd esti moszkvai pokolgépes merénylet. A tekintélyes lap utalt arra is, hogy a nyomozást a moszkvai ügyészség gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó osztályvezetője irányítja.

A Kommerszant Daily - nem zárva ki a "csecsen kapcsolat" lehetőségét - szakértőkre hivatkozva arról számolt be, hogy a pokolgép szerkezete eltért az észak-kaukázusi merényletekben eddig használt robbanóeszközöktől. Emellett tragikus véletlennek tudható be, hogy a robbanás oly sok áldozatot (nyolc halottat és több mint száz sebesültet) követelt. Ugyanis a viszonylag kis erejű pokolgép drogériaboltok mellett lépett működésbe, ami jelentősen megnövelte pusztító erejét, s tűzvészhez is vezetett.

Az orosz gazdasági napilap elképzelhetőnek tartja, hogy a robbanás valójában a forgalmas metrókijáratoknál és aluljárókban működtetett kereskedelmi pavilonok feletti ellenőrzésért folytatott alvilági küzdelem újabb állomásának tekinthető. A Puskin téri aluljáróban lévő üzletek mindegyike legalább havi tízezer dollár hasznot hozott üzemeltetőjének.

(MTI)

Ajánló: