Két magyar turista megsebesült egy robbantásos merényletben Kasmírban

Négyen, köztük két magyar turista megsérült szombaton az indiai Kasmír állam fővárosában, Szrinagarban, amikor az állam legnagyobb iszlám szentélyénél, a Hazratbal kegyhelynél kézigránátot robbantottak. A sérültek állapota nem életveszélyes. A két magyar hamarosan haza érkezik.

A két magyar - anya és lánya - csak könnyebb sérüléseket szenvedtek azoktól a repeszdaraboktól, amelyek a közelükben felrobbant kézigránát okozott. A sérülteket nem kell megműteni. A magyar turistákon kívül két kasmíri asszony szintén sérüléseket szenvedett, egyikük állapota súlyos.

Az egyik magyar sérült elmondta:"A gránátot felénk dobták, elrántottam édesanyámat. A gránát ebben a pillanatban robbant" - mondta kórházi ágyáról az egyik magyar nő. Kilétüket még nem sikerült megtudnia az AP hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítójának, csak a két nő keresztneve ismert: a lány neve Rita Anna, édesányját Mária Annának hívják.A fiatalabbik turista, Rita Anna a fején és karján szenvedett sérüléseket, míg édesanyja mellén, állán és lábán.

A robbantás helyszínne a Hazratbal szentély volt, ahol az iszlám alapítója, Mohamed próféta szakállából őriznek egy szálat.

Az akciót eddig senki sem vállalta. A muzulmán többségű Kasmírban közel tucatnyi szeparatista szervezet harcol az indiai uralom ellen. Az elmúlt 24 órában nyolc gerilla és egy katona halt meg a különböző fegyveres összecsapásokban.

(MTI)