Erős és komoly ütközés nyomai látszanak a Kurszk orosz atom-tengeralattjárón, amely vasárnap süllyedt el a Barents-tengeren. Vlagyimir Kurojedov tengernagy, az orosz haditengerészet főparancsnoka szerint a helyzet súlyos, így az elérhető összes mentőegységet a helyszínre vezényelték. A tengernagy szerint a kialakult helyzetben kevés az esély a szerencsés kimenetelre.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy nem fenyeget nukleáris baleset a Kurszk nevű atom-tengeralattjárón, amely vasárnap délelőtt óta a tengerfenéken nyugodva várja a mentőhajókat.

A Kurszk - NATO-besorolás szerint Oscar-2 - az Északi Flotta gyakorlatain vett részt, és vasárnap víz került torpedóvetőrészébe. A tengeralattjáró, amelyet 1995-ben állítottak hadrendbe, s amelynek személyzete 130 fő, a vízbetörést követően leállította mindkét, a meghajtást biztosító reaktort, majd a búvárhajó a tengerfenékre feküdt, ami a Barents-tenger adott pontján csaknem százméteres mélységet jelent.

A Kurszkkal két órára minden rádiókapcsolat megszakadt, de aztán helyreállt az összeköttetés. A reaktorok leállítása miatt nincs áram a fedélzeten, ami problémát okozhat a legénység oxigénellátásában is. A helyszínre három tengeralattjáró és öt felszíni hajó érkezett, hogy segítséget nyújtson.

Az orosz mentőalakulatoknak csak 48 órájuk van arra, hogy megpróbálják kimenteni a vasárnap elsüllyedt atom-tengeralattjáró, a Kurszk legénységét - vélte hétfő este egy brit katonai szakértő.

Orosz források szerint a hajón 107 főnyi legénység - köztük 54 tiszt - tartózkodik, s egy búvárharangon keresztül biztosítják ellátásukat levegővel, és energiával is. Ennek ellenére Vlagyimir Kurojedov tengernagy, az orosz haditengerészet főparancsnoka hétfőn súlyosnak nevezte a helyzetet, s közölte, hogy az elérhető összes mentő egységet a helyszínre vezényelték. A tengernagy szerint a kialakult helyzetben kevés az esély a szerencsés kimenetelre.

A Kurszk fedélzetén nem voltak nukleáris fegyverek, az atommeghajtású tengeralattjáró négy torpedóvető berendezéssel rendelkezik, s 24 manőverező robotrepülőgépet képes célba juttatni.

A Kurszk 14 ezer tonna vízkiszorítású tengeralattjáró, amely több célra felhasználható, korszerű egység, s fejlesztése, gyártása már a Szovjetunió felbomlását követő időre esik.

(MTI)

Korábban:

(2000.08.14.)