A Barents-tengeren balesetet szenvedett orosz atom-tengeralattjáró legénysége "kopogtatással" adott hírt magáról, miután a hajóval nincs rádiókapcsolat. Közben napvilágot látott orosz és amerikai hajóktól származó információ alapján robbanás okozhatta a tengeralattjáró meghibásodását. Egyelőre még nem született döntés arról, milyen mentőakciót hajtanak végre a több mint száz főnyi legénység megmentése érdekében.

A tengerfenéken fekvő Kurszk orosz atom-tengeralattjáró körzetében jelenleg 15 orosz hajó tartózkodik, de még nem született döntés arról, milyen mentőakciót hajtanak végre a több mint száz főnyi legénység megmentése érdekében.

A tengeralattjáró legénysége "egyelőre életben van" - jelentette ki kedden reggel Vlagyimir Kurojedov, az orosz haditengerészet főparancsnoka.
A Kurszkon 103 ember tartózkodik. Arról, hogy a legénység életben van, "kopogtatással" adott hírt a hajó, amellyel nincs rádiókapcsolat. Arról azonban nincs információ, hogy vannak-e sebesültek.

Vlagyimir Kurojedov flottatengernagy kedden "rendkívül kedvezőtlennek" minősítette a Kurszk legénységének kilátásait, azt hangoztatva, hogy a végső szót csak a hajó alapos vizsgálata után lehet kimondani. Ilja Klebanov, a hadiipart felügyelő miniszterelnök-helyettes viszont kijelentette: a haditengerészeket mindenképpen kimentik a mélységből.

Kurojedov szavai szerint ütközés vagy robbanás okozhatta a Kurszk balesetét, de az utóbbi feltételezés még nincs véglegesen kidolgozva. Az orosz tengeralattjárót tervező "Rubin" iroda mérnökei helyzetelemzésen dolgoznak, s ennek alapján hoznak majd döntést a további lépésekről.

Kurojedov flottatengernagy elmondta, hogy a mentést jelenleg nehezíti a viharos tenger, a mentőhajókat alig tartják meg a horgonyok a Kurszk balesetének színhelyén. Oroszországnak amerikai, francia és brit részről is segítséget ajánlottak a mentéshez, de az orosz hadiflotta közleménye szerint minden szükséges eszközzel rendelkezik a haditengerészet a baleset helyszínén. Az Egyesült Államok Avalon nevű különleges merülésű mentőjárművét ajánlotta fel. Ez a jármű lényegében kis méretű tengeralattjáró - hozzákapcsolódva a szerencsétlenül járt tengeralattjáróhoz, alkalmasak arra, hogy a mentendő személyek átjussanak belső terébe. Egy merüléssel 24 személyt képesek felszínre hozni. Nem egyértelmű azonban, hogy az átjutás megoldható lenne-e az orosz tengeralattjáróról.

A keddi orosz napilapok szerint az orosz hadiflotta utóbbi évtizedének legsúlyosabb balesete következett be a Barents-tengeren, s a Kurszk atom-tengeralattjáróval történtek megkérdőjelezik Moszkva szerepvállalását a világtengereken. Egybehangzó vélemény, hogy nem fenyeget ökológiai katasztrófa, mert sikerült lefojtani a hajó reaktorait, s a tengeralattjáró fedélzetén sem voltak atomfegyverek.

Az orosz lapok a baleset okait találgatva lehetségesnek tartanak egy ütközést, robbanást, vagy egy esetleges torpedóindítás közbeni vízbetörést. De nem zárják ki tűzvész lehetőségét sem. A Nyezaviszimaja Gazeta azt feltételezi, hogy a baleset oka valamelyik létfontosságú berendezés hibája lehetett. Utalva ezzel az orosz hadsereg és haditengerészet kritikus alulfinanszírozottságára Az orosz lap kitér arra, hogy a tengeralattjáró legénysége a torpedóvető nyílásokon keresztül menekülhet, vagy a törzs központi részébe épített mentőkamrát is használhatja, amennyiben a hajó elhagyására kapnak parancsot a tengerészek.

A Kommerszant Daily szerint robbanás történt a Kurszkon. Az orosz napilap szentpétervári hajós forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az északi flotta gyakorlatain részt vevő hajókon vasárnap, röviddel dél előtt nagyobb víz alatti robbanást regisztráltak.

Ezt az információt alátámasztja egy amerikai katonai megfigyelés is. Egy neve elhallgatásához ragaszkodó amerikai tiszt hétfőn este nyilvánosságra hozott egy vasárnapi haditengerészeti megfigyelést. Hírül adva, hogy a Kurszk atom-tengeralattjáró mozgását két amerikai tengeralattjáró követte közelről, és az egyik hajó akusztikai szakértői szombaton robbanás dörejét rögzítették.

(MTI)

Korábban:

(2000. augusztus 14.)