Líbia hajlandó fizetni a Fülöp-szigeteki túsztartóknak

A Fülöp-szigetek kormánya lemondott arról a követeléséről, hogy az Abu Szajjaf nevű szakadár muzulmán csoport egyszerre engedje szabadon a még fogságában lévő tizenkét külföldi - európai és dél-afrikai - túszt. Robert Aventajado, a manilai kormány képviselője szerint valószínű, hogy a túszok kisebb csoportokban szabadulnak ki. Eddig meg nem erősített hírek szerint Líbia hajlandó kifizetni a túszejtők által követelt pénzt.

A manilai kormány és a fegyveres muzulmán szervezet között közvetítő líbiai megbízottak kedden bejelentették: kelletlenül bár, de elfogadják a túsztartóknak azt a követelését, hogy minden egyes fogolyért egymillió dolláros váltságdíjat fizessenek. A hét végén meghiúsult az egyezség a túszok szabadon engedéséről, mert a líbiai közvetítők 700 ezer dollárt ajánlottak a túsztartóknak minden fogolyért, a muzulmán fegyveresek viszont ragaszkodtak az egymillió dolláros fejenkénti váltságdíjhoz.

Azért éppen Líbia közvetít a válságban, mert Tripoli régóta kapcsolatokat ápol a fülöp-szigeteki muzulmán szakadárokkal, és már korábban is sikerült tető alá hoznia néhány egyezséget Manila és más fülöp-szigeteki muzulmán csoportok között.

Az Abu Szajjaf csoport 21 túszt ejtett április 23-án egy malajziai üdülőhelyen, és magával hurcolta őket a Fülöp-szigetek Jolo szigetének őserdeibe. Később túszul ejtette egy francia televízió háromfős forgatócsoportját is, amely a korábban elfogott túszokról akart felvételeket készíteni. Tizenegy túszt már váltságdíj fejében szabadon engedtek a szélsőséges muzulmán fegyveresek.

(MTI)

Korábban:

(2000. május 11.)