Nagy-Britanniában életfogytiglani börtönbüntetést javasolnak a pedofilokra

Az életfogytiglani börtönbüntetés kiszabhatóságának kiterjesztésén gondolkodik a brit kormány. William Hague konzervatív párti politikus ugyanis azt szeretné elérni, hogy a visszaeső pedofilokat életük végéig börtönre ítéljék. A pedofilok ügye egy brit kislány erőszakos halála kapcsán vált központi témává az országban. Magyarországon a ´80-as évek óta nem kapott nagyobb nyilvánosságot pedofil által elkövetett erőszakos tett.

Az Encyclopaedia Britannica szerint pedofil az, aki nem tud felnőttekkel szexuális kapcsolatot létesíteni, viszont szexuális vonzalmat érez a gyerekek iránt. A pedofilok általában férfiak.

Magyarországon a ´80-as évek óta nem volt nagyobb pedofil-ügy

Egy angliai kisvárosban szabadon hagyják a pedofilokat

Az UNESCO pedofília ellenes kampányának egyik plakátja
John Prescott brit miniszterelnök-helyettes augusztus 13-án bejelentette, hogy a belügyminisztériumban fontolóra veszik a Konzervatív Párt egyik képviselőjének, William Hague-nek a javaslatát, hogy a törvények ezentúl keményebben lépjenek fel a pedofilokkal szemben. A politikus a 8 éves brit kislány, Sarah Payne erőszakos halála után tette meg javaslatát. Mindkét politikus elítélte ugyanakkor azt a Portsmouthban megtartott demonstrációt, amelyet az váltott ki, hogy egy brit lap leközölt egy listát azokról, akiket állítólag pedofiloknak tartanak.

Prescott szerint a belügyminisztériumban áttekintik annak lehetőségét, hogy a pedofilok életfogytiglani börtönbüntetést kapjanak, de legalábbis szigorúbban ellenőrizzék őket, ha büntetésük letöltése után elhagyják a börtönt. Jelenleg csak azt a bűnözőt ítélhetik élete végéig börtönre, aki 13 évnél fiatalabb gyermekekkel fajtalankodik, ez azonban a törvény szerint nem kötelező erejű.

Augusztus elején az Independent című brit napilapnál is felmerült annak lehetősége, hogy bizonyos családok számára kibocsát egy listát, mely a kiskorúak megrontása miatt elítélt pedofilok nevét és címét tartalmazta volna.
A News of The World című bulvárlap - a legnagyobb példányszámú vasárnapi lap Nagy-Britanniában - július végén közzétette 49 pedofil nevét, lakhelyét (pontos cím nélkül) és a fotóját.

Ezután az Investigateur című luxemburgi hetilapban is le akarták közölni a Belgiumban elítélt vagy feltételezett pedofil bűnözők listáját. Előzetesen bejelentette, hogy másnap megjelenő számában a listát közzéteszi. Egy dél-belgiumi bíróság azonban már a bejelentés napján rendkívüli eljárásban megtiltotta, hogy megjelenjen a lista, és példányonként 22 ezer dolláros büntetéssel fenyegette meg az újságot, abban az esetben, ha mégis közzé teszik a névsort. A bíróság szerint a lista nyilvánosságra hozásával a lap vétett volna az ártatlanság vélelme ellen, és emberi jogokat sértett volna. Emellett úgy vélték: a nevek nyilvánosságra hozása nehezítené a pedofilok elleni harcot, és rosszabb helyzetbe hozná az érintett bűnözők áldozatait is.

Mozgalom az interneten a pedofília ellen
A pedofil-lista terve a brit parlamentben is felmerült. A miniszterek azonban elutasították azt a javaslatot, hogy hozzanak létre egy közzétehető listát a pedofilokról. Az egyszerűen csak ''Sarah törvényének'' nevezett tervezet így nem láthat napvilágot, azonban a kormány azzal egyetért, hogy a gyermekekre súlyos veszélyt jelentő bűnöző pedofilokkal szemben határozottabban kell fellépni, büntetésüket pedig határozatlan időre kell szabni.

William Hague azt javasolta, hogy a visszaeső pedofilokat automatikusan ítéljék életfogytiglani börtönre, a jelenleg börtönben ülő, de valamikor kiszabaduló bűnözőkre pedig fordítsanak nagyobb figyelmet szabadulásuk után. Hague szerint ebben a kérdésben nem lehet nézeteltérés a politikai pártok között. A lakosságot ugyanis mélyen megérintette Sarah Payne tragikus halála. A britek többsége elítéli a külföldön szexuális bűncselekményeket elkövető pedofilokat is, akiket szerintük hazatértük után jegyzékbe kellene venni. A politikus úgy véli, hogy a britek nem elégednek meg azzal a törvényi szabályozással, amit a törvények jelenleg nyújtani tudnak nekik. Szerinte a társadalom elvárja választott képviselőitől, hogy minden tőlük telhetőt megtegyenek azért, hogy gyermekeik biztonságban élhessenek.

A miniszterelnök-helyettes üdvözölte Hague javaslatát, azonban rámutatott, hogy a belügyminisztériumban már számos felvetésére már régóta keresik a megoldást. Azonban azzal ő is egyetértett, hogy ebben a kérdésben a pártoknak azonos véleményen kell lenniük.

Paul Cavadino egy, a szabaduló bűnözőket segítő szervezet igazgatója szerint nagyon nehéz ügy lenne a veszélyes pedofilokat határozatlan idejű büntetésre ítélni. Szerinte a döntést a bíróságoknak kell meghozniuk, ugyanakkor úgy véli, hogy az automatikus életfogytiglani börtönbüntetés még nagyobb veszélyt jelentene a gyermekekre. Cavadino úgy véli, hogy az automatikus életfogytiglani büntetés bevezetése esetén a bűnözőket semmi sem állítaná meg abban, hogy még kegyetlenebbek legyenek a gyermekekkel, mivel nem lenne vesztenivalójuk. Cavadino ugyanakkor megjegyezte, hogy nehéz ítéletet hozni egy olyan ügyben, ahol egy gyermek szavával szemben egy felnőtt kijelentése áll.

Simon Hughes, a Szabad Demokrata Párt belügyi szóvivője szerint is lépni kell a szexuális bűnözőkkel és a visszaeső bűnözőkkel szemben, ugyanakkor nem támogatja az automatikus büntetés bevezetését. Szerinte a kiskapuk bezárása - például az országban regisztrált bűnözők külföldre utazásának megakadályozása - járható út, azonban az automatikus életfogytiglani börtönbüntetés félrevezető, hibás lépés lenne. Ugyancsak elítéli azt a tervezetet, mely megnevezné és megszégyenítené a pedofilokat.

[*****]

Ajánló:

angolul

Korábban:

(1999. szeptember 29.)