A Barents-tenger mélyére süllyedt orosz tengeralattjáró 118 áldozatának hozzátartozói közül jó néhányan azt tervezik, hogy kihajóznak a tragédia helyszínére, és koszorút helyeznek el. A rokonok addig nem gyászolnak, amíg szeretteik a tenger mélyén nyugodnak, szakértők szerint ez azonban hónapokat vehet igénybe. Eközben Vlagyimir Usztyinov orosz főügyész bejelentette: büntetőjogi eljárást indított a Kurszk atom-tengeralattjáró pusztulása ügyében.

Az orosz Északi Flotta bázisán, Vigyajevóban, a 118 mélyben rekedt áldozatot összesen 400 hozzátartozó gyászolja. Közülük 150-en úgy döntöttek, hogy a tragédia helyszínén helyezik el a kegyelet virágait, ezért kihajóznak a tengerre, ahol velük együtt koszorút tesz a vízre az orosz kormány, Vlagyimir Putyin és a haditengerészet megbízottja is.

Szerdán a rokonok bejelentették, hogy addig nem gyászolnak, amíg szeretteiket nem hozzák fel a felszínre. Ezen okból az országban egyedül Vigyajevóban nem eresztették félárbocra a lobogókat és nem tartottak gyásznapot az életüket vesztett tengerészek emlékére.

Korábban a kormány részéről Vlagyimir Putyin elnök bejelentette, hogy a hozzátartozók állami segélyként egy tengerésztiszt tízéves fizetésének megfelelő összeget (7000 dollárt) kapnak, s támogatják a félárván maradt gyerekek iskoláztatását is.

Az elkeseredett és dühös rokonokat azonban ez nem hatja meg, mivel úgy vélik, hogy kormányuk nem megfelelően kezelte a problémát, és azt sem értik, a kormány miért csak a tragédia utáni 4. napon fogadta el a felajánlott külföldi segítséget.

A hozzátartozók leginkább az orosz elnök magatartását kifogásolják, aki a baleset hírére sem szakította meg vakációját. Erre reagálva Vlagyimir Putyin szerdán gyászruhában jelent meg a nemzeti televízióban, ahol bejelentette: személyes felelősséget és bűntudatot érez a katasztrófa miatt. ''A szó itt nem elég, ...sírni akarok'' - közölte az elnök, szavai között hosszú szüneteket tartva. Beszédében Putyin bírálta az orosz hadsereget is: "Nem gondolom azt, hogy a Kurszkkal együtt az ország méltósága is elsüllyedt volna (korábban ezt állították az orosz lapok) ...Országunk számos súlyos válságot túlélt már. ... Együtt újjászervezzük a hadsereget, a flottát és az országot" - közölte az elnök.

Putyin ugyanakkor bejelentette, hogy nem fogadta el Igor Szergejev marsall, védelmi miniszter, Vlagyimir Kurojedov flottatengernagy, a haditengerészet főparancsnoka és Vjacseszlav Popov admirális, az Északi Flotta parancsnokának lemondását. Ugyanakkor közölte azt is, hogy nyomozást indítottak a tragédia okának, okozójának kiderítéséért, és a felelős személyeket majd megbüntetik. A bejelentést csütörtökön Vlagyimir Usztyinov orosz főügyész is megerősítette, azt azonban nem közölte, hogy az orosz Btk. mely cikkelye alapján indították meg az eljárást, mondván: korai lenne a cikkelyt megnevezni, mivel a szerencsétlenség eddigi vizsgálata során nem sikerült minden részletre fényt deríteni.

Szakértők szerint az áldozatok holttesteinek felhozatala akár 2001-ig is eltarthat. A Stolt Offshore elnevezésű norvég cég - melynek búvárai felnyitották a roncsot - ugyanis úgy véli, hogy a roncs felhozatala vagy a holttestek kiemelése a jelenlegi lehetőségek szerint hónapokig is eltarthat. A cég szerint a jövő nyáron fejeződhet csak be a tengerészek halálos útja azzal, hogy partot érnek. Állításuk szerint azon lesznek, hogy a hozzátartozók mihamarabb méltó módon temethessék el halottjaikat, azonban ez sok időbe telik.

Egy szerdán közzétett felmérés szerint a Kurszk atom-tengeralattjáró tragédiája alig csorbította Vlagyimir Putyin elnök népszerűségét, továbbra is ő Oroszországban a legnagyobb bizalmat élvező politikus. A felmérés, amely szerint a megkérdezettek 65 százaléka elfogadta az elnök szereplését az ügyben, cáfolni látszik az orosz és külföldi sajtó azon jóslatát, hogy a Kurszk 118 fős legénységének elvesztése miatt a mélybe zuhanhat Putyin népszerűségi mutatója - állítja az egyik legtekintélyesebb orosz közvélemény-kutató intézet. Igaz, a szombattól hétfőig elvégzett felmérés eredménye alatta marad a július véginek, amikor is 73 százalékos támogatottsággal Putyin minden korábbinál népszerűbb volt, de magasabb a június végi, 61 százalékos támogatottságánál.


(MTI)

Korábban:

Az [*****] összeállítása a tragédiáról.