Nixon drogokat szedett - állítja a volt amerikai elnökről szóló könyv

Richard Nixon, aki 1969 és 1974 között volt az Egyesült Államok elnöke, hangulatmódosító drogokat szedett elnöksége utolsó idejében - állítja egy nemrég megjelent könyv. A Nixon életéről szóló könyv szerint a probléma annyira komoly volt, hogy a vietnami háború csúcspontján az akkori védelmi miniszter, James Schlesinger elrendelte a katonai vezetőknek, hogy ne reagáljanak a Fehér Ház utasításaira, amíg ő vagy az államtitkára meg nem erősíti azokat.

Ezek a Nixonról szóló állítások Anthony Summers könyvében láttak napvilágot, mely A hatalom gőgje: Richard Nixon titkos világa (The Arrogance of Power: The Secret World of Richard Nixon) címmel jelent meg. Anthony Summers azt is leírta könyvében, hogy Nixon többször is megverte feleségét, Patriciát. Nixon 1974-ben mondott le a Watergate-botrány miatt, ő volt az egyetlen amerikai elnök, aki lemondott, mielőtt vádat emelhettek volna ellene. Nixon 1994. április 22-én halt meg.

A könyv szerint Nixon 1970-ben konzultált egy pszichoterapeutával, mert nagyon lehangolt lett az ellenséges közhangulattól, ami Kambodzsa bombázása után keletkezett. Dr. Dreyfus, a pszichoterapeuta, aki lelkes használója és hirdetője a dilatin nevű drognak, a New York Timesnak elmondta, hogy ő adott dilatint Nixonnak, "amikor a hangulata nem volt túl jó". Kétszer adott Nixonnak egy-egy ezer kapszulát tartalmazó dobozzal a dilatinból. Az amerikai Cornell orvosi egyetem professzora szerint a dilatinnak súlyos mellékhatásai lehetnek, például megváltozott szellemi állapot, zavartság és memóriavesztés.

Nixon családja és barátai tagadják, hogy Nixon drogokat használt volna. Azt szintén tagadják, hogy a feleségével konfliktusai lettek volna. John Taylor, aki Nixon távozásának éveiben egyik legközelebbi segítője volt az elnöknek, közölte: Nixon soha nem emelte a kezét a feleségére. Taylor szerint a Nixon házaspár kapcsolata nagyon jó volt. "A könyvben nincsenek bizonyítékok, csak hallomások" - mondta Taylor a BBC-nek.

Ajánló:

kulcsszereplők, és a történet angolul