A hágai Nemzetközi Törvényszék ártatlanul ítélte 45 évi szabadságvesztésre Tihomir Blaskic tábornokot. A horvát vezetés állítólag azért áldozta fel a katonatisztet, hogy ne derülhessen fény arra: horvát félkatonai alakulatok politikai utasításra hajtottak végre etnikai tisztogatásokat Bosznia-Hercegovinában.

A Nacional című független zágrábi hetilap legfrissebb számában arról adott hírt, hogy az új horvát vezetés által kezdeményezett belügyi vizsgálat megállapította: a Hágában elítélt Tihomir Blaskic boszniai horvát tábornok parancsnoki hatásköre nem is terjedt ki azokra a különleges horvát alakulatokra, amelyek legyilkolták Ahmici falu több mint 100 lakosát, többségükben asszonyokat, gyerekeket és öregeket. A tábornok nem is tudott arról, hogy horvát fegyveres csoportok - titkos utasítás alapján - akciót indítottak egy boszniai muzulmán falu lakosságának teljes kiirtására, a házak lerombolására.

Blaskic tábornok - aki a boszniai háborúban a reguláris horvát alakulatok parancsnoka volt - 1996-ban önként utazott Hágába, hogy tisztázza magát a polgári lakossággal szemben elkövetett háborús bűnök vádjai alól. Zágráb azonban még a védője kérésére sem adott ki olyan katonai iratokat, amelyek bizonyították volna, hogy Blaskic parancsnoki hatásköre nem terjedt ki a félkatonai alakulatok boszniai tevékenységére. Így a Nemzetközi Törvényszék 45 évi
szabadságvesztésre ítélte a tábornokot, aki még fellebbezhet az ítélet ellen.

A Nacional a belügyi vizsgálatokra hivatkozva arról számolt be, hogy a néhai Franjo Tudjman elnök idején és - egyebek között - annak zágrábi elnöki palotájában hamis tanúzásra képezték ki Milivoj Petkovic horvát tábornokot, aki Hágában Blaskic parancsnoki felelősségét megerősítő vallomást tett.

A Nacional szerint az ahmici mészárlás végrehajtásáról Busovacon döntöttek, nem pedig Vitezben, ahol Blaskic parancsnoksága székelt. A busovaci titkos tanácskozáson részt vett egyebek között Dario Kordic, a boszniai Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) alelnöke, a boszniai horvátok Zágrábbal szorosan együttműködő szervezetének egyik vezetője. A tanácskozáson állítólag valaki felvetette, hogy a célpontként kijelölt boszniai muzulmán faluban gyerekek is vannak, mire azt a választ kapta:'' És akkor? Ezek a gyerekek egyszer fel is nőhetnek...''

Egyelőre nem tudni, hogy a zágrábi vizsgálat eredményei mennyire befolyásolják majd a hágai Nemzetközi Törvényszéket, amikor az új bizonyítékok alapján dönteni fog Blaskic tábornok fellebbezéséről.

(MTI)

Ajánló:

A hágai testület oldala. (angolul)

Korábban:

(2000.08.25.)