Nyolcas ikreket vár egy szicíliai asszony

Nyolcas ikreket vár egy szicíliai asszony, akit két milánói kórház próbál megfelelően ellátni, noha az orvosok nem nagy esélyt látnak a jövendő újszülöttek életben maradására. Olaszországban az év eddig eltelt részében sokkal több gyermek született, mint tavaly ilyenkor. Itáliában ugyanakkor még mindig nagyon alacsony a termékenységi mutató.

Mariella Mazzara, a szicíliai Trapaniban élő háztartásbeli mesterséges megtermékenyítéssel esett teherbe. Az orvosi beavatkozás - ahogy gyakran lenni szokott - túl jól sikerült, mert az asszony nyolcas ikreket vár. Mivel a fejlettebb északolasz országrészben lévő nagyváros, Milánó rendelkezik csak megfelelő egészségügyi eszközökkel, két ottani kórházat is "készültségbe helyeztek". Az asszony a napokban lépett terhességének huszonharmadik hetébe, és az orvosok joggal tartanak attól, hogy nem lesz képes kihordani a gyermekeket.

A szenzációs esettel párhuzamosan érdekes jelenségnek lehet tanúja most Olaszország: Milánóban az idén valóságos demográfiai robbanás zajlik. A kórházak szülészeti osztályai a múlt évhez képest tíz százalékkal több csecsemőt segítettek életre. A Sacco kórházban például az esztendő első nyolc hónapjában összesen 375 gyermek jött a világra, míg tavaly egész évben mindössze 50. Nemcsak a bevándorló nők szülései javítják az arányszámot: az olasz nagyvárosban az első félévi statisztikák azt mutatják, hogy a tősgyökeres milánóiak között is négyszázzal több csecsemő született 1999 azonos időszakához képest (ez nyolcszázalékos növekedésnek felel meg).

A jelenség azért figyelemre méltó, mert Itáliában húsz éve tart a születések csökkenésének folyamata. Az országos szintű tendencia északon volt tapasztalható először, mint ahogy a mostani, ellentétes irányú folyamat is ebben az országrészben látszik útjára indulni. Az illetékesek azonban óva intenek a túlzott várakozásoktól. Mint mondják, Itáliában továbbra is alacsony a születések száma, minden nőre átlagban 1,2 gyermek jut, míg az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Franciaországban 1,7. A gazdaságilag elmaradottabb déli országrészben még mindig alacsony szintű a termékenységi mutató.

Olasz szociológusok arra próbálnak választ keresni, mi lehet az oka annak, hogy megjönni látszik az olasz nők szülési kedve. Nehéz bizonyítani, de sokan vélik úgy, hogy a házaspárok jelentős része szeretne éppen a 2000. évben (a szentévben, amelyet egyben ezredfordulónak is tekintenek) utódot nemzeni. Nagy hatása lehet ezen kívül a pápa megnyilatkozásainak, amelyekben a katolikus egyházfő a gyermekáldás fokozódását óhajtotta az olaszok körében. Itáliában kétségtelenül reneszánszukat élik most a keresztényi értékek - fűzik hozzá a szakértők.

(MTI)