Bill Clinton amerikai elnök szerdán New Yorkban 50 perces megbeszélést folytatott Ehud Barak izraeli miniszterelnökkel, majd másfél órán át tárgyalt Jasszer Arafat palesztin vezetővel, de nem sikerült érdemben előremozdítania az izraeli-palesztin békemegállapodás ügyét. Az idő sürgeti a feleket, ugyanis Arafat korábban bejelentette: szeptember 13-án mindenképpen kikiáltja a független Palesztinát.

Fehér házi jelentések szerint a tárgyaló felek továbbra is törekednek a megállapodásra, aminek az elérésére esély is van. A megállapodás határidejét korábban szeptember 13-ában szabták meg, ugyanis Jasszer Arafat palesztin elnök erre a napra kilátásba helyezte: mindenképpen kikiáltja a független palesztin államot. Hogy most a jövő szerdán ezt tényleg megteszi-e, az az illetékes palesztin testületnek - a PFSZ Központi Tanácsának - a szombati döntésétől függ.

Magánbeszélgetésekben amerikai illetékesek már eddig is azt valószínűsítették, hogy a határidő aligha lesz tartható, ám Washington hivatalos megnyilatkozásai eddig nem irányultak e
határidő fontosságának csökkentésére, hanem éppen ellenkezőleg, meglehetősen drámaian fogalmaztak, azt sulykolták, hogy "egy pillanatnyi vesztegetni való idő sincs".

Az eredménytelenség már előre megjósolható volt, különösen azután, hogy Arafat - mintegy engedményként beállítva saját változatlan álláspontját - azt hangoztatta a millenniumi csúcstalálkozó résztvevői előtt mondott szerdai beszédében: hajlandó elfogadni Jeruzsálem kettéosztását. Izrael azonban éppen a város kettéosztását nem akarja, mivel az egységesként megőrzött várost saját fővárosának kívánja tudni.

Októberben összeül az izraeli parlament, amely igen elégedetlen Barak eddigi teljesítményével, már eddig is túl sok engedmény adásával vádolja a munkapárti miniszterelnököt, és az eredménytelenség további súlyos belpolitikai terheket rakhat Barak vállára.

Clinton elnök hivatali ideje egyre fogy, és ez nem csupán neki fájdalmas - esetleg nem lévén képes megkoronázni elnökségét az izraeli-palesztin béke tető alá hozatalával -, hanem a szemben álló feleket is elbizonytalanítja. A Clinton által a megegyezés érdekében kilátásba helyezhető amerikai támogatások realizálhatóságának ugyanis egyre csekélyebb lesz az esélye.

Egy csütörtökön közzétett felmérés szerint a palesztinok többsége kiáll a független állam szeptember 13-i egyoldalú kikiáltása mellett. A Rámalláh közelében lévő Bir Zeit egyetem közvélemény-kutatásában 1256 személyt kérdeztek meg Ciszjordániában és a Gáza-övezetben. A válaszadók 52 százaléka azt kívánta, hogy Arafat egyoldalúan kiáltsa ki az eredetileg kitűzött napon a független palesztin államot, akkor is, ha nem sikerülne addig a békeszerződést megkötni Izraellel, és ez az erőszak kitöréséhez vezetne. 41 százalék ellenezte a lépést, 7 százaléknak nem volt véleménye.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet központi tanácsának 129 tagja szombaton és vasárnap ülésezik Gázában, hogy döntsön az ügyben. Az AFP szerint Arafat inkább arra hajlik, hogy a proklamáció elhalasztását kérje a tanácstól.

(MTI)

Korábban:

(2000.09.06.)