Radioaktív sugárzás léphet fel, ha kiemelés közben megsérül az atom-tengeralattjáró reaktorblokkja. Az elsüllyedt hajótest kiemelését jövőre tervezik.

A Kurszk tengeralattjáró kiemelése nem teljesen veszélytelen vállalkozás, mivel az esetleges mechanikus sérülések radioaktív szivárgáshoz vezethetnek - jelentette ki kedden Moszkvában Jevgenyij Adamov orosz atomenergia-ügyi miniszter.

Adamov közölte, hogy a tengeralattjáró reaktorainak állapota - más berendezésekről és a fegyverekről nem kívánt nyilatkozni - sem környezetvédelmi, sem pedig más tényezők szempontjából nem indokolja a kiemelést. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a kiemelést előkészítő Rubin tervezőiroda - amely megtervezte a Kurszkot - minden tényezőt rendkívül alaposan figyelembe vesz. A radioaktív szivárgás veszélye ugyanis csak akkor válik realitássá, ha a kiemelést nagyon durva módon végeznék el.

Az orosz miniszter leszögezte, hogy a tengeralattjáró lefojtott reaktorai nem jelentenek igazi veszélyt a környezetre - a tenger mélyén több nukleáris meghajtású búvárhajó is pihen már évek óta -, a Barents-tenger e körzetében teljesen normális a háttérsugárzás.

A Kurszk kiemelését jövőre tervezik, miközben a tengerbe veszett haditengerészek kiemeléséhez a korábbi tervekkel ellentétben nem szeptember végén, hanem csak októberben fognak hozzá. Ezt Ilja Klebanov miniszterelnök-helyettes közölte, akinek a vezetésével kedden Szentpéterváron kétnapos tanácskozást kezdett a Kurszk balesetének okait vizsgáló orosz kormánybizottság. Klebanov sejteni engedte, hogy a norvég mentőegységek túl sok pénzt kértek a kiemelésben való közreműködésért, noha Moszkva csak 5-7 millió dollárt szán erre a célra.

Az NTV orosz tv-csatorna által kedden megszólaltatott orosz szakértők úgy vélik, hogy a Kurszk hatalmas sérülései nyomán a búvárok a 118 főnyi legénységnek legalább 70 százalékát nem tudják felszínre hozni, csak a hátsó, épen maradt részlegekben bukkannak majd holttestekre.

(MTI)

Korábban:

(2000.09.06.)