Horvátországban újabb feltételezett háborús bűnösöket fogtak el

Horvátországban hírzárlatot rendelt el a belügyminiszter az utóbbi napok letartóztatásai ügyében, amellyel kapcsolatban a sajtó úgy értesült: tucatnyi személyt vettek őrizetbe Zágrábban, Károlyvárosban (Karlovac), Zárában (Zadar) és Kninben háborús bűnök elkövetésének vádjával, illetve ilyen gyanúsítottak szökése segítésének a gyanújával.

Az ügyészség és a védelem nyilatkozataiból egyelőre annyi derült ki, hogy a rendőrség foglya Tihomir Oreskovic, aki a horvátországi háborúban Gospic védelmi tanácsának titkára volt, valamint Ivan Andabak tábornok, aki a boszniai háborúban a már Hágába szállított Mladen Naletilic Tuta közeli munkatársa volt.

Mint az [*****] beszámolt róla, Gospicban a közelmúltban pokolgéppel meggyilkolták Ivan Levart, aki a hágai Nemzetközi Törvényszék tanújaként azzal vádolta Oreskovicot, hogy az ő utasítására gyilkoltak le szerb civileket a horvátok a közép-horvátországi városban és környékén.

Ivan Andabak boszniai horvát tábornok a boszniai háborúban a már Hágába szállított Mladen Naletilic Tuta közeli munkatársa volt, és egyebek között őt vádolják a mostari Régi híd lerombolásával. Andabak neve azzal összefüggésben is megjelent már a horvát sajtóban, hogy - az egykoron boszniai horvát büntetőosztagok élén álló - Tutát ki akarta szabadítani zágrábi fogságából, amikor a férfit a horvát hatóságok őrizetbe vették Hágába szállítása előtt.

Andabaknak köze lehet több merénylethez, egyebek között Jozo Leutar bosnyák-horvát föderációs belügyminiszter-helyettes tavalyi meggyilkolásához is. A sajtó úgy tudja, hogy a horvát rendőrség őrizetbe vett három személyt, akik a boszniai Ahmici falu bosnyák lakosságának lemészárlását irányító 4 egykori boszniai horvát parancsnoknak nyújtottak menedéket Horvátországban, és hamis személyazonosságot biztosítottak nekik.

A letartóztatások ténye megerősíti az új horvát vezetésnek azt a szándékát, hogy felelősségre vonják a délszláv öldöklés horvát háborús bűnöseit, és Horvátország teljes mértékű együttműködést alakítson ki a hágai Nemzetközi Törvényszékkel. A zágrábi sajtóban az utóbbi időben számtalan írás emlékeztette az olvasókat arra, hogy a horvátországi honvédő háborúban horvátok is követtek el háborús bűncselekményeket, amelyek elkövetőit felelősségre kell vonni.

A néhai Franjo Tudjman idején mintegy kétezer olyan ügyben - közöttük alig kéttucatnyi gyilkossági ügyben - indítottak vizsgálatot a horvát hatóságok, amelyeket a krajinai szerbek elleni horvát terület-visszaszerző akciók idején követtek el, de Zágráb megtagadta a teljes mértékű együttműködést a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök kivizsgálására felhatalmazott hágai ENSZ-törvényszékkel.

A közelmúltban a zágrábi sajtó is ismertette Jugoszlávia volt zágrábi nagykövetének azt a vádját, amely szerint Horvátországban 7500 szerb civilt gyilkoltak meg a horvátok az 1995-ös terület-visszaszerző akciókban.

(MTI)

Ajánló:

A volt Jugoszlávia területén elkövetett kegyetlenkedéseket itt vizsgálják. (angolul)

Korábban:

(2000. szeptember 7.)