Schüssel szerint az Ausztria elleni szankciók lejáratták az Európai Uniót

Az osztrák kancellár kifogásolta, hogy az EU azt próbálta megakadályozni, hogy Ausztria egyenrangú partnere lehessen a szervezeten belül többi országnak. Óva intette Franciaországot, hogy ismételten elkövesse ugyanazt a hibát - ezúttal Ausztria kilátásba helyezett szigorú megfigyelésével.

Mint mondta, a szankciók híre annak idején sokkhatásként érte őt, hiszen kevesen tettek nála többet Ausztria Európába való belépéséért. Ez az intézkedés rosszabbul érintette őt, mint egy diplomáciai sértés, mivel meg akarták akadályozni, hogy országa egyenrangú lehessen a szervezeten belül - fűzte hozzá. Schüssel nem akarja túldramatizálni a történteket, amelyeket szerinte az osztrákok is bölcs higgadtsággal fogadtak, nem hagyták magukat provokálni, és nem vesztették el Európa iránti lelkesedésüket. Olaszországból, Franciaországból és Németországból emberek ezreitől érkezett levél, s abban mindenki azt írta: "hiszünk bennetek" - mondta a kancellár.

Schüssel úgy látja, hogy a szankciók alaposan megtépázták az Európai Unió hitelét, hiszen e szervezetre mindeddig úgy tekintettek, mint egyenrangú partnerek közös házára. "Egy nagyobb országgal szemben bizonyára nagyobb óvatosságot tanúsítottak volna" - mondta a kancellár, aki szerint a szankciók a csatlakozásra váró keleti országokban is kételyt ébresztettek. Kérdésre válaszolva kizárta annak a lehetőségét, hogy Ausztriában népszavazást tartsanak az EU bővítéséről. "Nekünk sem tetszett volna, ha Hollandiában, Portugáliában vagy bármely más országban népszavazáson döntötték volna el, hogy méltóak vagyunk-e az uniós tagságra" - mondta.

A politikus fontosnak tartja, hogy eredményesen záruljanak a csatlakozási tárgyalások a tagjelöltekkel. Ausztria szomszédságában négy ország is vár a bebocsátásra - mondta, hozzátéve: "Tőkét, pénzügyi eszközöket fektettünk be csatlakozásuk érdekében. Most szeretnénk nagy lehetőségként a mi és az ő javukra egyaránt kamatoztatni belépésüket."

Schüssel "gondolni sem mer" arra, hogy Párizs másodszorra is elkövesse ugyanazt a hibát - ezúttal Ausztria kilátásba helyezett megfigyelésével. Az ellenőrzés mechanizmusai ugyanis mind megvannak az osztrák határokon belül, s ezeket - mondta - úgy nevezik: parlament, sajtó, intézmények, igazságszolgáltatás.

"Képesek leszünk magunk is megfelelően válaszolni a faj- és idegengyűlölő megnyilvánulásokra. Spontán módon vezettünk be intézkedéseket a kisebbségek védelmére, ugyancsak spontán módon indítottuk útjára a háborúban kényszermunkára hurcoltak kárpótlási ügyét. Az európai értékek szerint cselekszünk, függetlenül mindenfajta külső nyomástól. Sőt, mi magunk is őrködünk más európai országok felett, hogy betartsák ezeket az elveket" - mondta Wolfgang Schüssel a La Repubblicának.

(MTI)

Korábban:

(2000.09.12.)