Szexbotrány a ciprusi ortodox egyházban

A ciprusi ortodox egyház szerdán vizsgálóbizottságot állított fel a limasszoli püspök homoszexualitására vonatkozó vádak tisztázására. Szerdai rendkívüli értekezletén a Szent Szinódus elhatározta azt is, hogy legközelebbi ülésén napirendre tűzi két nőtlen limasszoli rendfőnök ellen emelt hasonló természetű vádak kivizsgálását.

Az egyház szóvivője szerdán közölte újságírókkal: a bizottság az újabb bűnjelekre tekintettel megvizsgálja, hogy elégséges-e a bizonyíték Athanassziosz limasszoli püspöknek a papi rendből való kitaszításához.

Limasszol dél-ciprusi kikötőváros püspöke ellen már hónapok óta tartanak a vádaskodások, amelyek megbotránkoztatták a híveket és rossz fényt vetnek az egyházra. Előzőleg Khrüszosztomosz paphoszi püspök azzal fenyegetőzött, hogy mindent kitálal a nyilvánosságnak, ha a Szent Szinódus nem tesz semmit a szexuális eltévelyedéssel vádolt Athanassziosz püspök ellen.

A paphoszi püspök kilátásba helyezte, hogy "népi törvényszéket" rendez Limasszol főterén az "egyházban lévő sok homoszexuális pap" megbélyegzésére és "sokkoló bizonyítékokat" tesz közzé limasszoli kollégája ellen.

Az első vádakkal egy 33 éves szaloniki fodrász állt elő. A férfi, aki valaha szerzetesnövendék volt a híres Athosz-hegyi kolostorköztársaságban, azt állítja, hogy 14 éves volt, amikor a vezető egyházi méltóság megrontotta őt.

Athanassziosz püspök élvezi egyházmegyéjének teljes támogatását, ugyanakkor sok az ellensége is az egyház vezetésén belül. Nem kizárható, hogy az egymással rivalizáló főpapok hatalmi harcáról van szó.

(MTI)

Ajánló: