Titokzatos higanyszennyezés bénítja a kalinyingrádi pályaudvart

Nagy kiterjedésű higanytócsát találtak a nyugat-oroszországi Kalinyingrád pályaudvarának csomagmegőrzőjében. A levegőben a mérgező higanygőz koncentrációja 22-szer volt magasabb a megengedett mértéknél.

A több mint száz négyzetméteres kiterjedésű higanyfoltot a pályaudvar alagsorában lévő csomagmegőrzőben fedezték fel. A nehézfém pontos mennyiségét még nem határozták meg. Natalja Ivanova, a rendkívüli ügyek minisztériuma helyi képviseletének szóvivője nem tudta megmondani, hogyan került a veszélyes anyag az alagsorba és hogy kipárolgásával vajon mennyi időn keresztül szennyezte a levegőt.

A pályaudvar dolgozói visszaemlékeztek egy 10-15 évvel ezelőtt történt esetre, amikor is az állomáson összetört egy higanyt tartalmazó tartály. Ekkor a mérgező anyagot összegyűjtötték, és leeresztették a szennyvízcsatornába. Egyelőre nem tudni, hogy ez lehet-e a mostani szennyeződés forrása.

A pályaudvar csomagmegőrzőjét kiürítették, őrizet alá vonták, s a szennyeződés ártalmatlanítását néhány napon belül megkezdik.

(MTI)

Ajánló: