Diplomáciai jégkorszak köszöntött be Németország és Ausztria között – írja a Der Standard című bécsi lap a Schröder német kancellárral készített beszélgetés után. A lap munkatársa berlini forrásokból úgy értesült, várhatóan hosszabb ideig nem találkozik egymással Schüssel osztrák kancellár és Gerhard Schröder.

Berlin és Bécs között az EU-tizennégyek Ausztria elleni szankcióinak feloldása nyomán ha lehet, még hűvösebb lett a légkör, mintegy diplomáciai jégkorszak köszöntött be - írta a Der Standard című liberális bécsi lap szombati számában. A lap munkatársa Berlinben Gerhard Schröder német kancellárral folytatott beszélgetéséből vonva le ezt a következtetést.

Wolfgang Schüssel osztrák kancellár a napokban két oldalvágással célzott egyfelől arra, hogy Schröder "agyonbeszélte" az eurót, másfelől hogy Joschka Fischer külügyminiszter Líbiába ugyan hajlandó elmenni, de Bécsbe nem.

A Der Standard munkatársának a láthatóan bosszús Schröder kancellár azt mondta: nagy nyugalommal tekint a "verbális támadásokra", s olvasás után egyszerűen félreteszi az ezekről szóló beszámolókat. Az újságíró szerint Berlinben kizárják, hogy Schröder a belátható jövőben találkozzon Schüssellel, s "jelenleg semmiféle kölcsönös találkozókról nincs szó", berlini diplomáciai forrásokra hivatkozva pedig azt írta a tudósító, hogy ez még hosszabb ideig így is marad.

Német kormánykörökben meglepetést okozott, hogy az osztrák koalíció milyen könnyedén veszi az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) a "bölcsek" jelentésében ért bírálatokat. A berlini kancellári hivatalban rámutattak: "A "bölcsek" jelentése nem mosta tisztára az FPÖ-t, s ezt szem előtt kell tartani. A szankciók ésszerűek voltak, most ki kell várni, hogy hatásuk tartós lesz-e. Arra pedig semmiféle ok nincs, hogy (a tizennégyek) szemrehányást tegyenek maguknak az intézkedések elrendeléséért" - írta a Der Standard tudósítója.

(MTI)

Korábban:

(2000. szeptember 12.)