Az USA-ba akart menekülni a kubai pilóta

Hazudott a kedden Florida közelében tengerbe zuhant kis kubai repülőgép pilótája, amikor azt állította, hogy gépét eltérítették, valójában az Egyesült Államokba akart menekülni - állította szerdán a pilóta egyik volt kollégája.

An-2
Az An-2 típusú repülőgép tíz emberrel a fedélzetén zuhant a vízbe, az egyik utas meghalt, kilencet kimentettek. Egyelőre nem azonosították mind a kilenc életben maradt kubait - akiket egy panamai zászló alatt közlekedő teherhajó vett fel a nemzetközi vizeken -, annyi azonban bizonyosnak tűnik, hogy az utasok között voltak a pilóta családtagjai és közeli hozzátartozói.

A repülőutat állítólag jó előre megtervezték és titokban tartották. Ángel Lenin Iglesias, a 35 éves pilóta egy hazugsággal szökött meg társa, Juan Jose Galiano Cabrera repülőmérnök elől, akinek a tervek szerint együtt kellett volna repülnie vele.

Cabrera a Reutersnak azt nyilatkozta, hogy Iglesias megkérte, maradjon a felszálló pálya mögött, mert valamit még ellenőriz a gépen, ehelyett azonban a géppel átszállt egy másik felszálló sávba, felvette a családját és barátait, majd elrepült észak felé, Florida irányába. Nem sokkal a felszállás után a pilóta azt az üzenetet adta le az éterben, hogy gépét elrabolták.

Az eredetileg az ültetvények feletti permetezésre használt An-2-es ügyében szerdán először megszólalt Havanna is. A hivatalos kubai kormányközleményben mindössze annyi áll, hogy valóban eltűnt egy permetezőgép a szigetországból, miután az utasok, akiknek száma és személyazonossága nem ismeretes, a pilótával egyetértésben felszálltak a repülőre a nyugati Pinar del Rio tartományban.

(MTI)

Korábban:

(2000. szeptember 20.)